Як "розморозити" свій депозит

Не дивлячись на введення Національним банком мораторію на дострокове розірвання депозитів, забрати кошти з "замороженого" вкладу все-таки можна.



"Якщо людина прийшла в банк і показує по документах, що їй терміново потрібні гроші, керівник банку може прийняти таке рішення у вигляді винятку. Адже всі ми люди", - пояснює такі дії банків перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов.

"Дело" з'ясувало, які банки і на яких умовах ідуть назустріч своїм вкладникам. У більшість фінустанов, для того щоб достроково розірвати депозитний договір, доведеться принести довідку про те, що ви "найбільш хвора у світі людина", або - ще гірше - що у вас помер хтось із близьких родичів. Є більш гуманні банки, де готові розстатися із грішми вкладника, якщо той доведе, що кошти йому необхідні для оплати освіти. Однак є в Києві і банкіри, які не готові "зважати на становище" клієнта ні за яких умов.

У найбільших фінустановах країни - ПриватБанку і Райффайзен Банку Аваль - достроково забрати депозит можна тільки при форс-мажорних обставинах, пов'язаних зі здоров'ям. "Ми можемо видати гроші вам на лікування або у випадку смерті близького родича", - пояснила співробітниця ПриватБанку.

Немає довідки - немає і грошей

Для підтвердження "поважної причини" у банк потрібно принести довідку з медустанови за підписом головного лікаря і завірену печаткою (у випадку кончини когось із рідних - свідоцтво про смерть), а також заяву клієнта із проханням достроково розірвати депозитний договір. Всі ці документи, зі слів банківського фахівця, передаються на розгляд у головний офіс установи. "Можливо, вони навіть будуть якось перевіряти вірогідність інформації"- попередила дівчина. Весь процес - від подачі документів до видачі коштів - займає близько тижня.

Схожа ситуація й у Райффайзен Банку Аваль - зняти гроші з депозиту завчасно можна у випадку хвороби або смерті рідних. Але от як повинні виглядати підтверджуючі документи, співробітник банку чітко відповісти не зміг. "Це ніде не прописано", - зам'яв він.

Більш лояльним виявився Укрексімбанк, у якому для дострокового зняття депозиту хворіти або вмирати необов'язково. Гроші видадуть, навіть якщо клієнтові потрібно оплатити навчання або просто зробити велику покупку. Для цього в банк потрібно буде надати рахунок-фактуру і написати заяву. Надалі звітувати перед банками про витрату грошей не потрібно.

А от у випадку хвороби однієї тільки довідки з медичної установи недостатньо. Необхідно буде надати документ із вказівкою вартості лікування. Заковика вся в тому, що державна медицина в Україні безкоштовна, але... тільки на словах політиків і чиновників, а звичайному громадянинові дати лікареві "на лапу" однаково доведеться. "Зрозумійте, у нинішній ситуації, коли діє мораторій Нацбанку на видачу депозитів, ми не можемо віддавати гроші на нелегальні операції", - пояснила співробітниця Укрексімбанку.



Кредити під заставу депозитів



У менш вигідному становищі опинилися вкладники Правекс-Банку - тут достроково розривати депозитний договір не погоджувалися ні під яким приводом. "Ви телевізор дивитеся? Знаєте, що НБУ заборонив достроково видавати гроші?" - питанням на питання відповіла одна зі співробітниць відділення "Правекса" (по вул. Червоноармійській).

Схожа ситуація склалася в Діамантбанку, Індекс-Банку, Універсал Банку, Родовід Банку і банку "Надра". "У нас не було додаткових розпоряджень щодо спеціальних випадків. Але, думаю, через 2-3 тижні все стабілізується і ви зможете забрати свої гроші", - заспокоював вкладника співробітник Індекс-Банку.

Можливим виходом із ситуації, коли гроші потрібні, а достроково забрати їх не виходить, міг би стати кредит під заставу вже діючого депозиту. Таку послугу пропонують багато українських фінустанов - Діамантбанк, Індекс-Банк, банк "Надра", Правекс-Банк, ПриватБанк, Родовід Банк, Райффайзен Банк Аваль, Укрсиббанк, Укрексімбанк. Але і тут є неприємний нюанс - у всіх перерахованих вище установах, крім "Родовіда", ці програми зараз заморожені.

У Родовід Банку таку позику можна одержати тільки в гривні. Вартість кредиту буде на 5 процентних пунктів вища, ніж ставки по гривневому депозиті позичальника. Якщо ж вклад був номінований у доларах або євро, кредит обійдеться в 21% річних. Розмір позики не повинен перевищувати 50% від суми депозиту. Погасити кредит треба буде на 2 дні раніше, ніж закінчиться термін дії депозитного договору.

old_editor, 25.10.2008 16:05



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини