В Україні відзначають Покрову Пресвятої Богородиці — день УПА

Сьогодні, 14 жовтня, християни східного обряду відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці. Вона вважалася покровителькою козацтва й Української повстанської армії.

За легендою, саме цього дня російське військо на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ'я — Константинополь, намагаючись захопити місто. Жителі столиці Візантії в молитві звернулися до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, згідно з розповідями, з'явилася перед людьми, скинула з себе покрову - омофор і вкрила нею тих, що молились. Після цього люди стали невидимими для ворогів. Вражені опбаченим, дружинники на чолі з Аскольдом прийняли хрещення.

За іншою версією, натхненням для свята стало видіння Андрія Юродивого під час облоги Константинополя військами агарян. Пресвята Богородиця з'явилася жителям міста в храмі й прийняла їх під свій захист — покров. Після цього війська супротивника відступили, а місто було врятовано.

В Україні свято Покрови Пресвятої Богородиці було одним з найголовніших свят запорізьких козаків, які будували багато храмів Богородиці й особливо поклоняються перед іконою Покрови.

Свято Покрови Пресвятої Богородиці також вважається днем створення Української повстанської армії (УПА). В цей день у містах України відбуваються марші й мітинги.

Як повідомлялося, Окружний адміністративний суд міста Києва заборонив марш з нагоди річниці створення УПА. Водночас, суд не знайшов підстав обмежувати право ВО Свобода на організацію концерту на Майдані Незалежності з нагоди святкування дня Покрови Святої Богородиці.
old_editor, 14.10.2008 16:16



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини