Хата під трампліном

У Верховині закінчилася земля. Уся зайнята. Ділянку площею сім сотих для родини Гаврищуків, будинок яких зруйнував зсув ґрунту під час повені наприкінці липня, шукали майже два місяці. І нарешті знайшли – під 50-метровим трампліном бази олімпійського резерву «Черемош», на гальмівній смузі для трампліністів. На її найнижчому, завжди заболочененому відрізку, як кажуть гуцули, в млаках...



До з’ясування обставин

Стихія позбавила житла чотири верховинські родини. Гаврищуки вирішили скористатися грошовою допомогою держави і будуватися самотужки. У Марії Гаврищук дві заміжні доньки, п’ятеро внуків, старшому лише десятий рочок. Родина планувала завершити будівництво до холодів. Але виявилося, що уся земля у Верховині вже чиясь, і будуватися ніде.

За два місяці, які минули з часу повені, селищна рада спромоглася лише ускладнити становище потерпілих, перетворивши трагедію на фарс. Так, 14 серпня верховинські депутати вирішили «вилучити земельну ділянку площею 0,3 га в СДЮШОР «Черемош» до фонду земель запасу селищної ради під будівництво індивідуальних житлових будинків громадянами, що постраждали від стихійного лиха». Цим же рішенням сесія дала дозвіл Марії Гаврищук на збір матеріалів для будівництва будинку.

Не підозрюючи нічого лихого, жінка понесла заяви до земельників і районної архітектури. Землевпорядник відміряв омріяних сім сотих, визначив межі, родина викопала рови під фундамент і завезла будматеріали. Не нарікали, що ділянка заболочена, дякуючи й за таку. Однак вже 2 вересня селищна рада прийняла рішення про призупинення будівництва – до з’ясування обставин. Люди у відчаї – у високогір’ї зима приходить швидше. А селищний голова Іван Сумарук – на лікарняному. Гаврищуки урешті не витримали і залили фундамент – без остаточного рішення сесії, без дозволу на будівництво, без проекту. Такі дії законодавство може трактувати як самочинне будівництво, за що передбачена адміністративна відповідальність – штраф 175 грн. Так через недолугість влади потерпілі ризикують виявитися ще й порушниками.

Дострибалися?

А обставини, які потрібно було негайно з’ясувати, насправді не такі вже й незбагненні. Коли звістка про вилучення землі в дитячої спортивної школи, що має статус бази олімпійського резерву, дійшла до громадськості Верховини і представників Національного олімпійського комітету в області, вони звернулися до селищної ради з вимогою переглянути рішення.

Старший тренер «Черемошу» Василь Прокоп’юк вважає, що будівництво на викаті з трампліна перекреслить розвиток цього виду спорту на Прикарпатті і численні здобутки верховинських трампліністів.

Серед вихованців пана Василя – чемпіони України, учасники Всесвітніх універсіад і Олімпійських ігор. Власне, національна збірна України із стрибків з трампліна наполовину вкомплектована верховинськими спортсменами. Перший номер збірної – Володимир Бощук три тижні тому став дев’ятим в Ліліхаммері на змаганнях за Кубок світу, тим самим виборовши собі ліцензію на наступні олімпійські ігри.

Сьогодні в спортшколі тренуються майже сто дітей. Вони стрибають з 50-метрового трампліна, на який недавно настелили дороге штучне покриття, що дозволяє вправлятися і влітку. Згідно з міжнародними спортивними стандартами і нормами ДБН гальмівний шлях для такого трампліна – 120 м. Менша відстань – загроза для життя спортсмена, а про серйозні турніри у Верховині доведеться просто забути. Якщо ж вилучать усі 0,3 га, як вирішили депутати 14 серпня, базу можна закривати вже сьогодні.

«Навіщо руйнувати те, що створене до нас? Ця школа і трамплін – єдина підстава для гордості верховинців, діти тут займаються, досягають результатів, а не ходять з пивом і не курять», – обурюється голова обласного відділення НОК Мирослав Карабін, за сприяння якого розроблено проект розвитку бази, а зокрема й реконструкції 90-метрового трампліна та облаштування в майбутньому гірськолижної траси.

Втім, з потерпілими спортсмени «воювати» не збираються. Навпаки, саме Василь Прокоп’юк прихистив Гаврищуків на базі, поки вони не збудували власне житло. Та й пані Марія з розумінням ставиться до турбот спортсменів. «Ми почали будову, бо зима скоро. Бачили, що тут погане місце, але най дадуть інше – і ми йдемо, хоч й сьогодні. Які ж були прекрасні дні, ми вже би хату вибудували...» – бідкається жінка.

«Різко і стихійно»

Та іншої ділянки так і не знайшли. «Ну, немає вільної землі у Верховині, хіба на полонинах, де ні людей, ні дороги», – каже секретар селищної ради Петро Антіпов. Голова Верховинської райдержадміністрації Петро Кермощук визнає, що «рішення було прийняте різко і стихійно», але безглуздо «шукати землю там, де її немає». Уся рівнинна територія Верховини здебільшого приватизована, у власників – державні акти. Адміністрація в умовах надзвичайного стану вповноважена вилучати землю в будь-якого користувача – орендаря чи власника, але у власника – лише з подальшим викупом. А коштів у районному бюджеті, каже Петро Кермощук, не вистачає навіть на зарплату держслужбовцям. Президент же зобов’язав, щоб усі постраждалі від стихії отримали житло до 15 листопада.

«Вирішимо питання так – побудуємо вам естакаду, щоб стрибунам було як пригальмувати», – запропонував голова РДА, сам у минулому трамплініст, після запеклої суперечки з тренером і представником НОК в області. За інформацією «ГК», ця скандальна історія, яка так довго тримала в невизначеності й напрузі родину потерпілих, нарешті скінчилася.

Голова РДА і голова селищної ради пообіцяли спортсменам не вилучати, як планувалося, 0,3 га, а залишити лише 7 сотих для будинку Гаврищуків. Об’їжджати перешкоду стрибуни будуть по контрнахилу (естакаді). Крім того, районний архітектор нарешті підписав містобудівельне обгрунтування для реконструкції великого 90-метрового трампліна, яка має початися наступного року. Рішення проблеми виявилося елементарним, а вся драматична історія тепер виглядала б курйозом, якби не п’ятеро дітей, що вже могли б мати дах над головою. Очевидно, у влади просто довший, ніж у стрибунів, гальмівний шлях – довжиною в два місяці.

Андрій СОВА

«Галицький кореспондент», №39 (165) 9 жовтня 2008 р.
old_editor, 09.10.2008 15:19



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини