21 жовтня відбудеться офіційне відкриття Великого адронного колайдера

Найбільший у світі прискорювач елементарних частинок - Великий адронний колайдер буде офіційно відкритий 21 жовтня, але його запуск буде здійснено не раніше весни наступного року, повідомив офіційний представник Європейської організації ядерних досліджень.

Генеральний директор ЦЕРH Робер Еймар уточнив, що на церемонію відкриття колайдера запрошені глави держав і урядів 20 європейських країн-членів організації.

Але, підтвердив він, запуск ВАК буде здійснений після додаткового тестування всього устаткування "після зимової перерви".

Перший пробний запуск колайдера був здійснений 10 вересня. Тоді по кільцевій конструкції протяжністю 27 км, побудованій на території Швейцарії і Франції на 100-метровій глибині, за допомогою 120 потужних електромагнітів, що працюють при температурі, близькій до абсолютного нуля, - мінус 271,3 градуса за Цельсієм, були успішно проведені пучки протонів спочатку за годинниковою стрілкою, потім у зворотному напрямі.

Але вже через 48 годин після пробного запуску ВАК стався перший інцидент - вийшов із ладу 30-тонний трансформатор, і для його заміни було потрібно декілька днів.

18 вересня колайдер був знову введений у робочий режим, але наступного дня сталася нова поломка. Під час тестових випробувань розплавилася електропровід між двома електромагнітами, що призвело до витоку рідкого гелію в тунель колайдера.

Ремонтно-відновні роботи і тестування устаткування триватимуть декілька місяців.

Учені сподіваються, що ВАК допоможе їм дати відповіді на нерозв'язні питання загальної теорії відносності і квантової теорії поля, зрозуміти, як взаємодіють між собою матерія й енергія, виявити бозон Хіггса або "частинку Бога", і, можливо, відкрити шлях до подорожей у часі.

За матеріалами Интерфакс, Вести.ru

old_editor, 28.09.2008 02:35



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини