Тимошенко, Васюник і Луценко перелаялися на засіданні Кабміну

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, віце-прем’єр-міністр Іван Васюник і міністр внутрішніх справ Юрій Луценко на засіданні Кабінету міністрів обмінялися критичними зауваженнями в адресу один одного у зв’язку з розвалом демократичної коаліції, передає УНІАН.

Зокрема, Васюник після вступного слова Тимошенко вирішив поставити ряд політичних питань перед партнерами по коаліції.

Тимошенко спробувала перервати виступ віце-прем’єра, відзначивши, що у нього буде можливість для проведення прес-конференції. Проте Васюник проігнорував це зауваження прем’єр-міністра і заявив про те, що фракція БЮТ демонструє в парламенті подвійні стандарти.

Зокрема, на його думку, своєю підтримкою законопроекту про державну службу і законопроекту про референдуми БЮТ сприяє реалізації стратегії лідера Партії регіонів Віктора Януковича і його заступника Бориса Колесникова про надання російській мові статусу державної мови, а також проведенню відразу двох референдумів - з мовного питання і про приєднання України до НАТО.

«Якщо ми говоримо про реальну консолідацію суспільства, а не сумнівну консолідацію політичних лідерів, то давайте не тільки проголошувати, а робити всі реальні кроки на консолідацію суспільства», - сказав Васюник.

При цьому віце-прем’єр підкреслив, що самим кращим виходом для держави є відновлення демократичної коаліції. На його думку, відновлення роботи демкоаліциї є прерогативою фракції БЮТ.

У свою чергу, міністр внутрішніх справ Луценко закликав віце-прем’єр-міністра, що працює в уряді за квотою блоку «Наша Україна - Народна самооборона», не переносити хаос з парламенту в Кабінет міністрів.

«Вночі, не порадившись не тільки з БЮТ, але і з колегами по блоку, - а я хочу вам нагадати, що ми («Народна самооборона») балотувалися у складі блоку «Наша Україна - Народна самооборона», в який входить 9 партій, - члени «Нашої України», які складають меншість фракції, якщо не помиляюся, 23 депутати, (я не знаю, скільки там перейшло в ЕЦ, дуже складно встановити вашу партизанську групу), не порадившись з радою коаліції, ви розвалили демократичну коаліцію, а після цього цинічно, сповідаючи подвійні стандарти, звинувачуєте в цьому кого завгодно, тільки не самих себе, які за телефонним дзвінком одного олігарха з-за кордону і одного олігарха на Банковій розвалили демократичну коаліцію, за яку 8 років всі присутні боролися в кожному районі України», - заявив Луценко.

Міністр внутрішніх справ запропонував Васюнику замість заяв на засіданні уряду надати інформацію про результати роботи міжвідомчої комісії з розслідування діяльності мера Києва Леоніда Черновецького.

«Іван Васильович, ви спочатку розкажіть, як відпрацювала комісія по Києву, яку ви очолювали, і які Президент забороняє розповідати, тому що йому потрібно вручити Черновецькому чергову нагороду. Ви розкажіть про слова Віктора Андрійовича, сказані в 2003 році, що потрібно терміново проголосувати за слідчі комісії в парламенті. А зараз ви це називаєте антиконституційними і антиукраїнськими діями!

Які його слова необхідно сприймати - сказані в 2003 або в 2008 році? Або це називається «Точка сидіння визначає точку зору»? Хіба вам невідомо, як прокуратура відмазує близьких до Президента людей, яких зловили на хабарах? Невже вам невідомо, що їх навіть не дають заарештовувати під прямим тиском Секретаріату? Я ще раз говорю: давайте хоч би тут в уряді не ганьбитися, а працювати», - заявив Луценко.

Він також запропонував представникам «Нашої України» набратися відповідальності і мужності для того, щоб зробити перший крок з відновлення складу демократичної коаліції.

У свою чергу, прем’єр-міністр Тимошенко закликала «Нашу Україну» в особі віце-прем’єра Васюника не створювати провокацій у зв’язку з ухваленням в першому читанні законопроекту про державну службу.

«Наша політична команда була, є і залишиться назавжди борцями за єдину державну мову. Ось тут поставте крапку і припиніть всі провокації. Закон, який прийнятий в першому читанні, потрібний країні. У другому читанні все, що не відповідає ідеології нашої політичної сили, буде виправлено», - заявила вона.

Тимошенко в черговий раз закликала партнерів по коаліції відмовитися від висунення додаткових вимог і ультиматумів і повернутися в коаліцію. За її словами, БЮТ, враховуючи сильний тиск Президента і його Секретаріату протягом восьми місяців, також міг висунути ряд ультимативних умов, наприклад, про звільнення керівника Секретаріату Президента Віктора Балоги і секретаря Ради національної безпеки і оборони Раїси Богатирьової.

«Ми могли б висунути безліч умов ще й з негайного зняття блокування роботи Кабінету міністрів, парламенту, корупційного керівництва Фонду державного майна. Але ми не ставимо ультиматумів», - підкреслила вона.
old_editor, 24.09.2008 17:31



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини