У Верховній Раді офіційно почалися переговори про створення коаліції

Парламентська фракція Партії регіонів визначила групу депутатів, які будуть вести переговори по створенню коаліції, а фракція НУ-НС передала БЮТ і Блокові Литвина свої програмні принципи.

Сьогодні на засіданні Погоджувальної ради парламенту перший замголови фракції ПР Олександр Єфремов повідомив, що фракція офіційно визначила групу депутатів, які від її імені будуть вести переговори зі створення коаліції з іншими фракціями парламенту.

За словами Єфремова, визначено, що від фракції Партії регіонів переговори з БЮТ буде вести Андрій Клюєв, із фракцією НУ-НС – Борис Колєсніков, із фракцією КПУ – Микола Азаров і з блоком Литвина – сам Олександр Єфремов.

Також регіонал сказав, що це повідомлення робиться для того, щоб фракції ВР знали, «з ким входити в переговорний процес" щодо створення коаліції в парламенті. "Нам би дуже хотілося, щоб зі свого боку фракції також визначилися, хто буде входити в переговорний процес, щоб це стало публічним і відкритим», - зазначив Єфремов.

Голова Ради стосовно цього повідомлення ПР зауважив, що це «перша публічна заява початку переговорного процесу про створення коаліції».

Крім того, на засіданні Погоджувальної ради лідер фракції Наша Україна – Народна самооборона В'ячеслав Кириленко передав фракціям Блоку Юлії Тимошенко і Блоку Литвина програмні принципи формування нової коаліції.

При цьому Кириленко офіційно вибачився за те, що фракція не передає аналогічний документ фракціям Партії регіонів і Комуністичної партії України: «Прошу вибачення в наших колег з Партії регіонів і КПУ, оскільки з ними ми вести переговори не можемо в зв'язку з розходженнями світогляду».

Від БЮТ документ одержав голова фракції Іван Кириленко, від Блоку Литвина - перший замголови фракції Ігор Шаров.

Спікер Арсеній Яценюк, у свою чергу, запропонував усім парламентським фракціям оприлюднити свої програмні принципи формування коаліції. За словами Яценюка, це потрібно зробити для того, щоб усі зрозуміли, на яких засадах політичні сили пропонують формувати нову коаліцію.

«Це було б правильно, і це було б зрозуміло, у першу чергу для суспільства, заради чого пропонується створити коаліцію – заради принципів або посад», - сказав глава Ради.

Нагадаємо, вчора в інтерв'ю телеканалові Інтер Яценюк заявив, що, якщо цього тижня не буде створена коаліція, то в країні відбудуться позачергові вибори. Сьогодні ж прем'єр-міністр Юлія Тимошенко висловила сподівання на формування нової коаліції, а проведення позачергових виборів назвала хаосом.

Вчора Тимошенко виступила за створення коаліції в складі БЮТ, НУ-НС і Блоку Литвина.

Днем раніше Президент України і почесний глава партії НС-НУ Віктор Ющенко заявив, що з 22 вересня Наша Україна почне переговорний процес про формування коаліції. Він зазначив, що переговори будуть вестися з усіма політсилами.

Тим часом, за минулі вихідні Ющенко і Тимошенко не проґавили нагоди «обмінятися люб'язностями».

За матеріалами УНІАН, Українські новини, РБК-Україна
old_editor, 22.09.2008 21:44



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини