Арсеній Яценюк подав у відставку. Тепер у нього є можливість розпочати сольну політичну кар'єру

Спікер українського парламенту подав у відставку. Зі складанням обов’язків голови Верховної Ради Арсеній Яценюк має шанс розпочати сольну кар’єру у політиці.

Упродовж всього часу перебування на посаді спікера парламенту Арсеній Петрович неодноразово повторював: у разі краху «помаранчевої» коаліції він подасть у відставку. Яценюк слово дотримав. На спікерській посаді йому, на жаль, так і не вдалося продемонструвати усі свої знання, досвід і здібності. Перманентна політична криза у державі, постійні публічні суперечки Президента, прем’єр-міністра та керівника канцелярії глави держави, публічні демарші Партії регіонів перетворили Яценюка у заручника. З одного боку він був зобов’язаний Вікторові Ющенку за спікерське крісло (яким йому поступився у грудні 2007 року В’ячеслав Кириленко). З іншого – голосування за Яценюка відбувалося у пакеті із призначенням Юлії Тимошенко прем’єр-міністром. У червні, коли регіонали робили спробу відставити уряд Тимошенко, Арсеній Петрович самопожертвенно заявив: якщо це станеться, то він подасть у відставку.

І от тепер маємо: БЮТ і Юлія Володимирівна шукають партнерів для нової коаліції, а український «кіндер-сюрприз» залишає керівне крісло у парламенті.

Чи означає це крах політичної кар’єри для Арсенія Яценюка? Зовсім ні. Арсеній Петрович вже переживав у своїй кар’єрі і злети, і падіння. Наприклад, у лютому 2005 року, після того, як його змусити піти з посади заступника голови Національного банку України (через начебто світоглядний конфлікт з головою Володимиром Стельмахом), він поїхав працювати на Одещину заступником тодішнього губернатора Василя Цушка. Правда, працював там недовго – у вересні він отримав крісло міністра економіки в уряді Юрія Єханурова.

Тепер у Арсенія Яценюка немає особливих зобов’язань ані перед Ющенком, ані перед Тимошенко. У нього є хороша можливість розпочати сольну політичну кар’єру. Як варіант - на чолі партії, яку, за деякими даними, готовий профінансувати Ринат Ахметов. До того ж, за деякою інформацією свою прихильність до Яценюка зараз демонструють Віктор Пінчук, Віталій Гайдук і Сергій Тарута. Не виключено, що саме Яценюк зможе їх об’єднати. Врешті-решт, і Ахметову, і Пінчуку, і Гайдуку, і Таруті, так чи інакше доведеться ще на когось робити ставку. Окрім, звісно ж, традиційних ставок на Віктора Ющенка та Юлію Тимошенко.

Про деталі нового політичного проекту, який може він очолити, Арсеній Петрович поки що відмовляється говорити. Мовляв, прийде час і всі дізнаються про партію і її спонсорів. Як кажуть у кулуарах, нині йдеться про політичну партію центристського спрямування, ідеологічною основою якої стане гасло «Схід і Захід - разом». Серед потенційних партнерів Яценюка у цьому проекту називають нинішнього секретаря РНБО Раїсу Богатирьову і ще кількох відомих регіоналів.

Свого часу на запитання, чи готовий він стати прем’єр-міністром, він заявив: «У мене є одне важливе «але»: мені 33 роки. Ну, куди мені поспішати?.. Нехай попрацюють інші, а я років через десять прийду». Теж ж саме Яценюк міг би повторити і зараз, на початку нового етапу в політичній кар’єрі.

Сергій Руденко

ПіК
old_editor, 17.09.2008 18:51



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини