«Євробачення» змінює правила гри

На «Євробачення-2009», що відбуватиметься у Москві, чекають принципові зміни. Організатори міжнародного пісенного конкурсу вирішили, що відтепер долю переможців визначатимуть не лише телеглядачі, а й журі, яке засідатиме у кожній із країн-учасниць марафону. Таким чином Європейська мовна спілка має намір збалансувати спірну й гостро розкритиковану традицію – коли глядачі голосують за артистів із сусідніх держав.

У найближчі тижні керманичі «Євробачення» визначаться, скільки відсотків голосів належатиме глядачам, а скільки – професійним суддям. «Нічого більш демократичного, ніж голосування глядачів, немає, - каже виконавчий директор конкурсу Сванте Стокселіус. – Та члени журі перед тим, як прийняти рішення, мають можливість прослухати пісні конкурсантів декілька разів. Комбінація голосів глядачів та суддів зробить шоу ще цікавішим».

До 1997 року переможця «Євробачення» визначали виключно члени журі із країн-учасниць. А відтоді, як долю конкурсу почали вирішувати телеглядачі, такі країни, як Велика Британія, опинилися серед вічних аутсайдерів. Натомість Греція, Туреччина, Сербія та Росія традиційно отримували від сусідів щедрі голоси.

У 2008 році у Белграді конкурсантів уперше розділили на два півфінали – таким чином, щоб у кожному із них не було сусідніх держав. Та це не позбавило підрахунку голосів політичного підтексту. Переможцю «Євробачення-2008» Дімі Білану максимальні 12 балів у фіналі віддали «дружні» до Росії Україна, Латвія, Естонія, Литва, Білорусь та Вірменія...



Коментар для «ВЗ»

Олена ЗАГОРОДНЮК, директор Творчого об’єднання музичних та розважальних програм Національної телекомпанії України

Не вважаю, що змішана система голосування на “Євробаченні” вирішить проблему “політичних голосів”. Адже процес підрахунку балів буде ще менш прозорим. А проблема голосування по-сусідськи як була, так і буде. Якщо ж Європейська мовна спілка таки вирішить ввести журі, хотілося б, щоб принцип підрахунку суддівських голосів був зрозумілим. А не таким заплутаним, як під час нещодавнього танцювального “Євробачення”.

«Високий замок»
old_editor, 17.09.2008 18:50



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини