Конституційний суд: Депутати можуть бути заарештовані без згоди парламенту

Конституційний суд України визнав конституційними законопроект про обмеження депутатської недоторканності, а також функції прокуратури по попередньому слідству.

Відповідні рішення були оприлюднені у вівторок, 16 вересня.

Відповідно до прийнятого рішення, Конституційний суд визнав законним законопроект №1375 Про внесення змін до Конституції України (про обмеження депутатської недоторканності). Законопроектом пропонується виключити з Конституції положення про те, що депутати Верховної Ради не можуть без згоди парламенту бути затримані, заарештовані й притягнуті до кримінальної відповідальності.

За Конституцією, законопроект про внесення змін до неї розглядається Радою при наявності висновку КС про відповідність цього законопроекту вимогам статей 157 і 158 Основного закону.

Також сьогодні було оприлюднено ще одне рішення КС - про визнання конституційним положення закону Про прокуратуру на час дії пункту 9 розділу XV Перехідні положення Конституції про продовження виконання прокуратурою функції попереднього слідства до сформування системи досудового слідства й введення в дію законів, які регулюють її функціонування.

Водночас, КС припинив впровадження у справі за даним поданням в частині, що стосувалася конституційності ряду інших повноважень прокуратури, зокрема по прокурорському нагляду за дотриманням законів в Україні.

КС ухвалив рішення щодо припинення впровадження у справі у зв'язку з тим, що автори подання не обґрунтували свою позицію.

Як повідомлялося, 46 народних депутатів внесли в КС подання відносно конституційності положень статті 1, частини першої статті 7, статей 8,9,10, частини четвертої статті 14, статті 17, частини першої статті 20, частини третьої статті 29 закону України Про прокуратуру (справа про повноваження прокуратури відповідно до пункту 9 розділу 15 Перехідних положень Конституції України).

Автори конституційного подання підкреслюють, що прокуратура України після прийняття Конституції, у якій подано вичерпний перелік повноважень прокуратури України, продовжує виконувати й інші функції, які невизначені Основним законом.

Також 20 березня Рада відправила в КС на оцінку законопроект № 1375 Про внесення змін до Конституції України (про обмеження депутатської недоторканості).

За матерiалами Інтерфакс-Україна, Українські новини

old_editor, 16.09.2008 17:27



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини