У 2009 році утримання Президента обійдеться країні в 1,6 мільярда грн

Витрати на утримання Президента в 2009 році збільшаться на третину. Згідно проекту держбюджету, на Голову держави і структури, які його обслуговують, буде виділено 1,6 мільярда грн, пише «Дело».

Як пише видання, з таким фінансуванням український гарант Конституції залишив далеко позаду Верховну Раду і Кабінет Міністрів, бюджет яких у 2009 році запланований на рівні 1,0 і 0,5 млрд. грн відповідно.

Згідно проекту бюджету-2009, утримання Президента подорожчає на 31%, парламента - на 21%, уряду - на 17%.

Деякі витрати Президента планується збільшити більш ніж на третину. Наприклад, на візити за кордон. Якщо цього року на ці заходи передбачено 20 млн. грн, то в наступному на поїздки Голови держави планується виділити 42 млн. грн. На 30 млн. грн. запропоновано збільшити фінансування санаторно-курортних установ Державного управління справами (ДУС).

У свою чергу, парламент збирається виділити на свій санаторно-курортний комплекс в 2009 році 68 млн. грн. Цього року заплановані витрати на пансіонати і санаторії парламенту, що на 8 млн. грн менше. В цілому, витрати на життєдіяльність парламенту планується збільшити майже на 200 млн. грн. Таким чином, з 2005 року кошторис витрат Верховної Ради виріс рівно у два рази.

Як і Президентові, народним депутатам у 2009 році передбачається серйозне збільшення витрат на візити за кордон - з 5,5 до 8 млн. грн. Ще більше - в шість разів (до 6,6 млн. грн) - очікується збільшення витрат на капітальний ремонт житлового фонду ВР.

Найменше зростання витрат, в порівнянні з витратами на народних депутатів і Президента, планується в Секретаріаті Кабміну - з 428 в 2008 році до 501 млн. грн - в 2009-му. Разом з тим уряд зробив чемпіоном серед міністерств зі зростання витрат Міністерство фінансів. Його бюджет запропоновано збільшити на 10 млрд. грн - до 31 млрд. грн. Шоста частина бюджету Мінфіну піде на виплати компенсацій по знецінених внесках.

На стаціонарне медобслуговування народних депутатів і керівного складу влади в проекті Бюджету передбачається близько 150 млн. грн. Ще більш як 130 млн. грн піде на поліклінично-амбулаторне обслуговування.

Крім того, багато в чому завдяки грузинсько-осетинському конфлікту Міністерство оборони добилося збільшення свого фінансування з 9 до 17 млрд. грн. Більш ніж у два рази - до 1,1 млрд. грн - піднята сума на закупівлю і модернізацію озброєння і техніки. У шість разів планується підняти витрати на створення автоматичних систем управління і командних пунктів Збройних сил - до 200 млн. грн. Більш ніж на 40% наступного року буде збільшено фінансування МВС (до 13,3 мільярдів) і Генпрокуратури (1,6 млрд. грн). Замикає ряд силових і правоохоронних відомств Служба безпеки, бюджет якої піднімуть на 34% (до 2,7 млрд. грн).
old_editor, 18.09.2008 15:30



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини