Як жінці домогтися, щоб їй платили не менше, ніж чоловіку

Незважаючи на успіхи феміністок та активність борців за права жінок, у сучасному світі все ще панує патріархат. Тому випадки, коли за ту саму роботу жінкам платять на 20% менше, ніж чоловікам, далеко не рідкість. Щоб довести, що ви гідні "чоловічої" зарплати...



Жінки вже неодноразово довели, що багато завдань вони можуть виконувати не тільки не гірше, але навіть краще чоловіків. Тоді чому їм продовжують платити менше? Отже, перша порада дамам - не їхати на заробітки до Європи, особливо до Великобританії. Як пише видання, у Сполученому Королівстві прірва між "чоловічою" та "жіночою" зарплатою особливо відчутна.

За попередніми підрахунками, маючи той же досвід і ту ж кваліфікацію, що й чоловік, ви заробите аж на чверть менше. А якщо до цього додати те, що більшість жінок, крім роботи, зайняті турботою про дітей і домашніми обов'язками, то вільного часу в них практично не залишається.

Якщо ви підозрюєте, що вашому колезі платять набагато більше за ту ж саму роботу, виявіть спритність і спробуйте провести кілька нескладних експериментів:

1. Довідайтеся, скільки ви коштуєте:

Уважно вивчіть ринок праці, подивіться вакансії за вашою спеціальністю в інтернеті, пресі і підрахуйте середню заробітну плату, що підходить для людини вашого досвіду та вашої компетенції.

Цілком можливо, що колеги не захочуть ділитися точними цифрами свого заробітку. Тоді поспілкуйтеся з людьми, які виконують вашу роботу в інших компаніях. Чим ставити прямі та відверті запитання про зарплату, краще в розмові, упустіть фразу: " Я одержую лише... (назвіть суму). Як ви вважаєте, це нижче середньої оплати за такий вид роботи?"

2. З'ясуйте, скільки ваша компанія платить співробітникам:

Для більш докладної інформації з рівня зарплат у вашій компанії, зверніться до "кадрів" або до менеджера з персоналу.

3. Прийміть рішення:

Якщо ви раптом довідаєтеся, що вам платять менше, ніж вашим колегам-чоловікам, запитайте в самої себе, чи готові ви з цим змиритися.

Якщо ні, то згадайте, які у вас заслуги перед своєю компанією, щоб вимагати підвищення. Як ви підняли продуктивність або престиж компанії? Чи добре справлялися зі своїми прямими обов'язками? Якщо відповідь "так", тоді наберіться хоробрості і вимагайте у боса переглянути вашу зарплату.

Запам'ятайте, для компанії набагато простіше і легше залишити на робочому місці того, хто вимагає підвищення, ніж виховати нового співробітника. Роботодавці самі добре це знають, так що не бійтеся поцікавитися. Однак не приходьте на "розбирання з шефом" після провалів і невдач на роботі. Ваші аргументи буду тим вагоміші, чим більше ви провели успішних проектів.

4. Повірте в себе:

Як показують дослідження, жінки часто приписують свої успіхи на робочому місці не собі, а своєї вдачі. Але йти запитувати про підвищення можна тільки, якщо ви на 100% впевненій у собі, а не у своїй вдачі.

Ключовий момент у тому, що б довести начальству, що ви дійсно заслуговуєте на більш високий оклад. Тверда впевненість у власних силах змусить інших повірити у вас.

5. Вчіться вести переговори:

Перш ніж просити про підвищення, багатьом жінкам потрібно гарненько потренуватися вести переговори. Запам'ятайте, доти, поки ви будете м'ятися, бос буде відповідати вам "ні".

6. Сперечайтеся, як чоловік:

Коли чоловіки просять грошей, вони поводяться напористо, але не агресивно, і скоріше, позитивно, ніж негативно. У жодному разі не загрожуйте і не скаржіться, сперечайтеся тільки в справі, не переходячи на особистості. Пам’ятайте, про що ви просите, не йдіть від теми.

7. Поставте себе на місце боса:

Що вам може відповісти начальник, коли ви попросите його про підвищення? З яких причин чоловіку можуть у вашій компанії платити більше?

8. Заручіться чиєюсь підтримкою:

Якщо розмова з начальником не принесла бажаних плодів, шукайте підтримку в колег. Поговоріть з іншими жінками у вашій компанії. Якщо ви почуваєте, що вам недоплачують або вас недооцінюють, цілком імовірно, що ви не самотні й інші жінки перебувають у такій же ситуації. А колективні скарги діють набагато ефективніше особистих...

9. Використайте закон:

Якщо надій на сумління шефа не залишилося, звертайтеся до профспілки...



Джерело: Rokf.ru
old_editor, 22.09.2008 07:02



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини