непРУХа

На головну спортарену Прикарпаття кличуть інвесторів: бютівці передчувають «кидок», нашоукраїнці – перспективу. Івано-Франківськ отримає найкращий стадіон в Україні! – обіцяли в 1987-му заголовки передовиць місцевої преси, повідомляючи про початок грандіозної реконструкції центральної спортивної арени Прикарпаття стадіону «Рух».

Минуло понад 20 років: є у реконструкції початок, нема у реконструкції кінця. Впродовж останніх двох тижнів і вболівальники футбольного клубу «Прикарпаття», і депутати з бізнесменами жваво обговорюють найсвіжішу ідею-фікс щодо майбутнього стадіону.

Недавно сесія міської ради розглянула питання про передачу «Руху» в десятирічну оренду ФСК «Прикарпаття». Проект рішення передбачав символічну плату – 1,20 грн. на рік. Натомість футбольний клуб зобов’язувався залучити інвестора для завершення реконструкції стадіону. Однак, запропоноване рішення, а відтак провальне голосування, що продемонструвало розходження недавно монолітних союзників фракцій «Нашої України» та Блоку Юлії Тимошенко в міській раді (23 за, 9 утрималося, 6 не голосувало) – породило більше запитань, ніж відповідей.

Футбольному клубу збираються передати в оренду лише стадіон чи й прилеглі до нього вільні ділянки землі? Хто буде інвестором? Чи правда, що запропонований «вихід з ситуації» узгоджено міською та обласною владами? Яка доля розробленого міськвиконкомом і розміщеного на сайті МВК інвестиційного проекту із будівництва на базі стадіону спортивного комплексу з готелем на 300 місць вартістю 10 млн. євро? Передбачається, що найближча сесія міської ради знову розгляне питання «Руху». Голосування прогнозується позитивне, адже навіть, якщо «бютівці» й далі будуть проти, то голосів «нашоукраїнців» та «унпістів», з огляду на завершення літніх відпусток, має вистачити. Підігріти настрої можуть і фани клубу, які, за словами керівника ФСК «Прикарпаття» Анатолія Ревуцького, обіцяють прийти під «білий дім» разом з футболістами.

Депутатів мають за ідіотів?

«Не треба нас звинувачувати, що ми проти стадіону, проти футбольної команди. Просто нас дуже часто вводили в оману. Може, це й ідеально для міста, але так як воно робиться, то виглядає, що депутатів мають за ідіотів. Повинні піднімати руку, бо вже завтра будемо мати стадіон, а команда гратиме в Єврокубках з «Міланом», – іронізує голова фракції БЮТ Ярослав Бачкур. – Рішення підготовлено безграмотно. Ми говорили: підготуйте договір, розкажіть як це буде робитися. Приходить до нас на засідання фракції директор стадіону і керівник клубу. Почали з того, що 23 млн. потрібно на добудову стадіону. Питаємо – за рахунок чого будете добудовувати стадіон? Вони сказали: звичайно, з оренди майна ми нічого там не будемо мати, тому що на таких спорудах заборонено торгувати алкоголем, отже ніхто й не хоче там орендувати. За рахунок чого ж тоді, – запитую. Відповідають: за рахунок вільної землі, яка додається до стадіону – 3,8 га. Ось на що у них найбільше око! То чи вартує віддавати хто знає кому? Наша фракція не голосувала за такий проект рішення. Доопрацюйте, розкажіть, як то буде, хто там буде, аби це не вилилося просто втратою землі. Якщо би це було зроблено розумно, то, можливо, і ми би долучилися, але з того, як вони це рішення підготували, було зрозуміло, що планується кидок». Там засновники так засекречені, що ніхто й не може сказати, хто засновник, бідкається Ярослав Бачкур.

Лідер фракції БЮТ також нагадує, що останній аукціон, на якому недавно продали невеличкі ділянки в районі Арматурного заводу, показав: вартість одного га землі сягає 7,5 млн. грн. Скільки ж тоді коштує земля в центральній частині міста, «який там коефіцієнт, біля такого комплексу!»

Іншої думки керівник фракції «Наша Україна» в міській раді Михайло Івасютин.

«Було запропоноване міським головою рішення віддати футбольному клубу в оренду стадіон «Рух», відтак клуб вже би шукав інвестора. Були б і кошти на утримання команди і на добудову стадіону. Це європейська практика. Будь-який інвестор сюди не прийде. Зиску з тієї оренди він не буде мати. Тому що вкладення коштів будуть незрівнянно більші. Інвестор мусить бути настільки багатий, щоб просто з гонору вкладати гроші у футбольний клуб. Дві фракції – «Наша Україна» і фракція Української народної партії – голосували за цей проект. В рішенні ми просили записати дві перестороги, однією з яких є така: якщо футбольний клуб буде грати погано, вилетить з першої ліги, то ми розриваємо договір оренди. Фракція БЮТ голосувала проти. Думаю, в них просто така життєва фаза: все проти. Деколи таке буває. Ну, припустимо, що піде та земля і там будуть побудовані чотири-п’ять тенісних площадок, готель, а в ньому ще щось таке спортивне. То ж це добре! Невже краще нехай воно гниє, або потім розтягнуть під житлові будинки?», – запитує Михайло Івасютин.

Наразі лідеру фракції «Наша Україна» потенційний інвестор невідомий. За його словами, «проговорювалися варіанти щодо інвестора, але інвестор хотів бачити кроки влади».

Допомога друга?

Тепер депутати міської ради згадують, як два роки тому серед ймовірних інвесторів називався ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття». Однак обранці, в тім числі й «нашоукраїнці», оголошену на слух міським головою Віктором Анушкевичусом пропозицію «нафтохіміків» відфутболили. За словами нинішнього першого заступника міського голови, а тоді ще депутата міської ради від «Нашої України», Зіновія Фітеля, він один з тих, хто був проти передачі стадіону і землі довкола нього на умовах, які пропонував «Нафтохімік Прикарпаття».

«Умови були не паритетними, не партнерськими. Тоді я сказав: давайте порахуємо. Якщо ми хочемо мати партнерів, то давайте визначимо, а яка наша доля в тому бізнесі. Якщо пригадуєте, місто мало отримати 5%. Але ж, якщо ми вже на той час у реконструкцію стадіону вклали 100 млн. грн. (і це 5%), то інших 95%, якими мав володіти інвестор, мали б становити мільярди, а не мільйони. А ішлося всього лише про кілька мільйонів, які інвестор планував вкласти на утримання футбольної команди», – розповідає Зіновій Фітель.

Тепер кажуть – ситуація інша. ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття» до проекту збайдужів. Натомість активізувалися інші суб’єкти господарювання, що працюють в орбіті інтересів фінансово-промислової групи Приват. Зокрема, ВАТ «Прикарпаттяобленерго», керівництво яким, прийнято вважати, здійснює менеджмент Григорія Суркіса.

Про інтерес президента федерації футболу України до «Руху» може свідчити лист від його імені на адресу міського голови Віктора Анушкевичуса та депутатів Івано-Франківської міської ради.

«Шановні друзі, звернутися до вас мене змусила ситуація, що склалася на сьогодні в прикарпатському футболі. Після 2000 року, коли івано-франківське «Прикарпаття» залишило вищу лігу українського футболу, інтерес до самобутньої команди з глибокими футбольними традиціями згас. Вже кілька років головна команда області балансує на грані вильоту з першої ліги. Особливе занепокоєння викликає матеріально-технічна база футбольного клубу «Прикарпаття». Основна спортивна споруда області, де проводить матчі професійна команда Прикарпаття будується більше 20 років, але на сьогоднішній день перспективи завершення його реконструкції не видно. У відповідності до вимог атестаційної комісії федерації футболу України вже найближчим часом потрібно усунути наявні недоліки. Не вирішення даних питань може позбавити команду статусу професійності. Посилену увагу до розвитку футбольного господарства міста слід розглянути сьогодні в прямому контексті з підготовки до Євро-2012. Глибоко переконаний, що ви знайдете можливість, щоб підняти престиж і рівень Івано-Франківщини в українському футболі, адже нині футбол це не тільки соціальнозначиме явище, а й політичний авторитет... Щиро розраховуємо на те, що депутатський корпус міста спільно з міським головою Анушкевичусом, членом президії федерації футболу України, приймуть всі дієві заходи в розвитку футболу на Прикарпатті», – пише Григорій Суркіс.

У міській владі «особливу зацікавленість» проектом Григорія Суркіса спростовують. Мовляв, його звернення потрібно розцінювати просто як вболівання президента федерації футболу України. Тим більше добре відома давня дружба Григорія Михайловича з керівником ФСК «Прикарпаття» Анатолієм Ревуцьким. Тут радше йшлося про залучення кількох інвесторів, – повідомило редакції «ГК» джерело в міськвиконкомі. Серед таких, окрім вже згаданого ВАТ «Прикарпаттяобленерго», називають МАОДОТ, «якусь зі структур відомого в області бізнесмена» та ще ряд менших підприємств. Важливо, що дана позиція узгоджена між міським та обласним крилом «білого дому», які раніше ніяк не могли знайти спільної мови, – кажуть у владних коридорах.

ОДА з МВК – одна команда?

Голова обласної державної адміністрації Микола Палійчук в телефонній розмові з кореспондентом «ГК» підтвердив, що погляди обласної і міської влади щодо стадіону співпадають. «Міська рада виставляє стадіон і земельні ділянки. Пізніше футбольний клуб виставляє на продаж свої акції. Вони стають дорогими. Приходять нові власники. Домовленість була переважно виключно з франківськими підприємцями. Але зараз називати потенційних інвесторів передчасно. Вважаю, що так витрачати кошти, як це є зараз, недоцільно. То раз знайшов на потреби клубу сто тисяч, то другий раз – це звичайне проїдання коштів. Кожна витрата коштів повинна приносити якийсь результат. Бізнесу тут багато не буде, тут буде просто викидання грошей. А земельна ділянка була потрібна для того, щоб футбольний клуб розвинув інфраструктуру і на другий-третій рік вже міг заробляти на утримання клубу. Окрім цього передбачається виділення землі для будівництва заміської бази і придбання автобуса. Футбольний клуб повинен заробляти на себе сам, як це є в інших містах», – наголосив Микола Палійчук.

При цьому, як стало відомо редакції, в разі позитивного рішення щодо передачі стадіону в десятирічну оренду ФСК «Прикарпаття» за основу реалізації задуманого братимуть розроблений міськвиконкомом проект із будівництва на базі стадіону спортивного комплексу.

Нагадаємо, проектована забудова разом із стадіоном має сформувати спортивно-відпочинкову зону міста з розвинутою інфраструктурою розваг та обслуговування, куди б увійшли готельний комплекс на 300 місць, рекреаційно-господарський блок готелю, універсальний спортивний блок (відкритий і закритий басейни та басейн для дітей, спортивний зал), крите футбольне поле, кегельбан, фітнес-зал та 5-ти поверхові житлові блок-секції з об'єктами обслуговування.

Награємося?

До теми:

Спортивно-відпочинковий комплекс з готелем на 300 місць в межах вулиць В. Чорновола–П. Дорошенка

Техніко-економічні показники:

Площа відведеної території = 86050,0 кв.м.

Площа території благоустрою = 133680,0 кв.м.

Площа забудови = 19146,0 кв.м.

Готель на 300 місць – загальна площа 20650,0 кв.м.

Рекреаційно –господарський блок готелю – загальна площа 6100,0 кв.м.

Універсальний спортивний блок – загальна площа 3400,0 кв.м.

Крите футбольне поле, кегельбан, фітнесклуб – загальна площа 10234,0 кв.м.

Коментар:

Андрій Рязанцев, депутат Івано-Франківської міської ради, фракція «Наша Україна»:

Стадіон «Рух» може стати одним із найпривабливіших місць в Івано-Франківську, якщо знайти інвестора з досвідом створення та експлуатації спортивно-розважальної інфраструктури. Що б не казали, але сьогодні туристично-рекреаційний потенціал міста розвинутий слабо. Франківськ – ворота Карпат, але хочеться, щоб турист, який їде в гори,

залишився й у нас бодай на день-два. Для цього ми маємо йому щось запропонувати. Якраз на базі стадіону можна звести готельно-розважальний комплекс з десятками привабливих для туристів пропозицій: від концертних і виставкових зал до сучасних СПА-комплексів. А якщо спортивна арена буде критою, тренерську роботу й змагання можна проводити цілий рік.

Але, по-перше, треба бути дуже уважним з підбором інвестора. Ним має стати компанія, здатна залучити достатній обсяг коштів для такого амбітного проекту, аби все не закінчилося банальною забудовою цієї ділянки дев’ятиповерхівками. По-друге, місту слід чітко визначитися, що воно хоче отримати від інвестора: кількість робочих місць, обсяги виручки й відповідно податків, турпотік на рік і т.д. По-третє, має бути ефективне використання землі, її ціна повинна бути предметом компромісу між містом і інвестором в залежності від інвестзобов’язань.Загалом, місто повинно виділяти свої ресурси і передовсім землю для розвитку бізнесу, але взамін вимагати конкретної віддачі.

Антін ТИМУРА

«Галицький кореспондент»
old_editor, 18.09.2008 20:23



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини