БЮТ розійдеться з «Нашою Україною»?

На українському владному олімпі останнім часом події розгортаються не на користь Прем’єр-міністра України. Багато хто, особливо у Західній Україні, розчарувався і засумнівався, що Юля діє згідно із національними інтересами України. Для колишніх своїх прихильників вона постала зрадницею і маніпулісткою. Такі настрої не оминули Івано-Франківщину.



У неділю в обласному центрі відбулося віче національно‑демократичних сил Прикарпаття «Ні — кремлівському сценарію!», у якому взяли участь представники обласних і міських організацій партії «Наша Україна», ВО «Свобода», Української народної партії, Народного руху України, Конгресу українських націоналістів та інші. Здавалося, були всі — не було тільки БЮТу. Голова ОДА Микола Палійчук у своєму виступі наголосив, що «Україна перебуває у небезпеці, і нинішні події у Верховній Раді здійснюються за сценарієм Кремля». Ті, хто колись стояли на майдані «За Юлю», тепер кричали: «Ганьба Юлі!». Далі події у місцевому політикумі розгорталися також «не на користь Юлі».

Сьогодні на позачерговій сесії Івано-Франківської міської ради може утворитися нове міжфракційне об’єднання «За Ющенка». На місцевих інтернет‑сайтах з’явилося повідомлення, що про це, нібито, заявив голова фракції у міській раді Богдан Чупірчук. Невже місцевий тандем БЮТу і «Нашої України розпадеться? Невже на нього вплинули баталії у загальноукраїнській політиці? Не виключено.

Депутат Івано-Франківської міськради від фракції УНП Михайло Коник підтвердив, що його фракція звернулася до фракції «Наша Україна» із пропозицією створити блок «За Ющенка», проте останні взяли час на роздуми і відповідь дадуть тільки сьогодні: «У «Нашій Україні» є люди, які жваво це підтримують, але очевидно не від них це залежить. Важко прогнозувати, яка буде реакція, очевидно хтось «згори» має їм радити чи давати вказівку», — каже Михайло Коник.

Не чекаючи закінчення сесії (а ще не відомо, чи вона розпочнеться), ми звернулися до голови фракції «Наша Україна» у міській раді Михайла Івасютина і спитали його, чи готова «Наша Україна» до союзу із УНП. На що пан Івасютин нам відповів: «Якщо така інформація є, то хтось мав такі наміри. Це питання абсолютно не фракцій, а це питання політичних партій і цю процедуру мають робити політичні партії». Крім того, голова фракції сказав, що це питання має вирішуватися на рівні обласних організацій (цим підтвердивши, що команда на переформатування має поступити таки «згори», як і припустив Михайло Коник). Чому так, якщо блокування у міськраді, нібито, є справою міськіх організацій?

А якщо це питання вирішиться позитивно, то як тоді розвиватимуться події в Івано-Франківській міській раді? Можливо, фракції УНП і «Наша Україна» об’єднаються не тільки навколо президента, але й навколо міського голови Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса? А «Наша Україна» успішно покине лави опозиції і зумовить створення промерівської більшості?

На такі припущення Михайло Івасютин відповів: «Я не думаю, що це буде гостро виражено. Справа в тому, що на сьогоднішній день БЮТ вже перейшов у виборчий процес. А всі їхні дії у міській раді носять популістський характер, непрагматичний для громади. Тому я думаю, що ці питання, які ми розглядаємо у межах держави, будуть калькою у міській раді». Але зауважив, що у міській раді депутати займаються не політикою, а конкретними справами: «Політика — це вже зовсім інше питання. Якщо буде комусь віддаватися задарма земля просто так, то ясно, що фракція «Наша Україна» ці питання підтримувати не буде».

Голова фракції БЮТ Ярослав Бачкур можливе злиття «Нашої України» і УНП у міській раді вважає «неприродним»: «Наша Україна» — самодостатня, — каже пан Бачкур, — і там є розумні люди для того, щоб знайти порозуміння і працювати у тому руслі, у якому працювали. Те, що відбувається наверху, у верхніх ешелонах, звичайно, впливає і на низи, але на даний час потрібно думати про життя міста».

Як ми зрозуміли, Я. Бачкур не хоче й думати про те, що «Наша Україна» об’єднається із УНП навколо міського голови, залишивши БЮТ з Регіонами в «опозиційному» блоці. Він вважає, що міському голові просто усміхнулася фортуна і тільки це може об’єднати фракції «НУ» і УНП у міській раді. То таки може?

Що все‑таки вирішили «розумні люди» «нагорі», можливо дізнаємося вже сьогодні. Проте між іванофранківцями і без того поширюється розчарування, розчарування, розчарування…

Матеріали: газети "Репортер"
old_editor, 12.09.2008 07:28



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини