То чи буде рух на «Русі»?

По завершенні гри з «Кримтеплицею» на традиційну прес-конференцію з’явилися не тільки тренери команд-суперниць, але й керманич «Прикарпаття» Анатолій Ревуцький. Останній прокоментував ситуацію довкола стадіону «Рух». Як відомо, на початку липня футбольний клуб звернувся до міської влади із проханням щодо оренди арени. Поштовхом до такого кроку стали претензії ФФУ стосовно неповної відповідності стадіону вимогам до проведення змагань. На складання плану з усунення недоліків головний футбольний орган країни відвів іванофранківцям два місяці.

Оскільки реконструкція найбільшої арени краю ведеться 22-й рік і кінця-краю їй не видно, ФСК «Прикарпаття» вийшов з ініціативою самотужки знайти інвестора для її завершення. На що, за словами Ревуцького, потрібно 25 млн. грн. Для втілення ідеї у життя, однак, потрібна згода депутатів міськради. 29 серпня у міському парламенті бажаної для футболістів кількості голосів не знайшлося. Президент клубу зізнався, що розчарований позицією депутатів, але пообіцяв, що буде домагатися винесення цього питання на наступну сесію. Агітувати народних обранців прийдуть футболісти на чолі зі своїм капітаном Русланом Мостовим.

Ідея залучення інвестора до реконструкції «Руху» не нова. Міський голова Віктор Анушкевичус озвучив її ще два роки тому. Управління архітектури і містобудування підкріпило все це відповідними проектними пропозиціями. За розрахунками місцевих зодчих, на території площею майже 13,5 га (площа забудови – 3,5 га), окрім існуючої чаші стадіону, могли б розташуватися готель, універсальний спортивний блок з басейнами та спортзалом, а також критий футбольний манеж з кегельбаном та фітнесзалом. Віднайти бажаючих втілити згаданий проект у життя за два роки так і не вдалося. Зауважимо, що однією з умов отримання цілісного майнового комплексу стадіону «Рух» в оренду було утримання футбольної команди, на той час «Спартака».

Хто і що будував би на території стадіону у разі позитивного вирішення клопотання ФСК «Прикарпаття» тепер, сказати важко. Відповідно до проекту рішення, яке виносилося на розгляд сесії, орендар щороку мав звітувати перед міськвиконкомом про хід планових заходів щодо добудови стадіону і подавати на затвердження план реконструкції на наступні 12 місяців. Той таки проект передбачав для «Прикарпаття» десятирічну оренду на пільгових умовах – усього 1,20 грн. на рік. Анатолій Ревуцький стверджує, що стадіон міг би бути готовий до кінця 2011 року.

Судячи з усього, не знято з порядку денного і питання щодо утримання інвестором (чи інвесторами) команди «Прикарпаття». Принаймні останнє рішення депутатів президент клубу назвав серйозним ударом по професійному футболу краю. Не те щоб воно вже завтра призвело до розвалу команди, але… “Чи потрібен комусь стадіон на 20 тисяч місць за відсутності команди відповідного рівня і, навпаки, кому потрібна команда без стадіону?”, – запитує Ревуцький.

Керманич «Прикарпаття» не виключає, що матч з бурштинським «Енергетиком», який відбудеться в Івано-Франківську 23 вересня, може стати останнім для франківців на «Русі», оскільки вже в жовтні ФФУ може заборонити тут проведення офіційних поєдинків. Де в такому разі гратиме команда? Найближчий ліцензований стадіон – у Бурштині. І все ж цікаво, що на домашній арені «енергетиків» є такого, чого немає в обласному центрі?

P. S. На початку липня під час візиту до Івано-Франківська першого заступника міністра сім’ї, молоді і спорту Іллі Шевляка йшлося про те, що на території стадіону «Рух» вже у 2009 р. буде зведено льодовий палац за державною програмою «Хокей України», а поруч з часом планувалося звести критий футбольний манеж. Окрім того, відомо про запит депутата облради, президента НФК «Ураган» Олександра Бубена щодо можливості побудови на згаданій території залу для ігрових видів спорту, хоча міська влада зарезервувала для цього спорткомплекс на вул. Симоненка.

«Західний кур'єр», № 36, 11 вересня 2008
old_editor, 11.09.2008 20:08



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини