Керівництво області планує відновити первісний вигляд будівлі обласної філармонії

Місто Івано-Франківськ належить до тих обласних центрів України, які славляться своєю неповторною архітектурою австрійського та польського періодів. За окремими будівлями наше місто порівнюють зі Львовом, Віднем та Прагою.

Однією з відомих пам'яток є будівля сучасної обласної філармонії. Вона є пам’яткою архітектури місцевого значення (охоронний номер 340, рішення облвиконкому від 26 травня 1981 р. №238).

Івано-Франківська обласна філармонія відома далеко за межами нашого краю. Історія її архітектурного проекту, який створив місцевий залізничний інженер, широко відображена в краєзнавчій літературі. Сучасне приміщення філармонії було урочисто відкрито в грудні 1891 р. Перша прем’єра у новозбудованому приміщенні відбулася 18 квітня 1892 р.

На сцені філармонії виступали відомі митці Австро – Угорської імперії, Польщі, а згодом - УРСР та незалежної України. Сумна сторінка філармонії відноситься до 1943 р., коли під час прем’єри вистави Я.Барнича “Шаріка” були заарештовані діячі місцевої ОУН (згодом розстріляні під стінами єврейської божниці). В січні 2008 р. за сприянням Івано-Франківської обласної державної адміністрації та обласної ради розпочато будівництво нового корпусу філармонії, яке успішно продовжується.

Керівництво області зацікавлене у відновленні первісного вигляду будівлі. Саме тому в управлінні культури облдержадміністрації відбулася нарада з вищевказаних питань. Учасниками наради стали начальник управління культури облдержадміністрації В.Федорак, начальник головного управління регіонального розвитку та капітального будівництва В.Стебницький, начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної роботи А.Давидюк, в.о. директора філармонії І.Курилюк, представники “Укрзахідпроектреставрації”.

Передувало нараді обстеження приміщень філармонії фахівцями “Укрзахідпроектреставрації”, що дало змогу виокремити первісну австрійську будову, а також пізніше нашарування польського та радянського періодів.

Результатом наради стало прийняття рішень про підготовку ескізних проектів зовнішнього вигляду фасаду обласної філармонії на підставі архівних джерел. При підготовці проектної документації з відновлення вигляду фасаду буде виготовлено паспорт пам’ятки, а сама проектна документація буде погоджена з Державною службою з питань національної та культурної спадщини. Керівництво управління культури облдержадміністрації та відділ охорони культурної спадщини і музейної роботи управління культури на першому етапі відновлювальних робіт діють згідно Закону України “Про охорону культурної спадщини” (від 8.06.2000 р.).

Офіційний сайт Івано-Франківської обласної державної адміністрації

old_editor, 10.09.2008 18:20



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини