Міські телефонні будки повільно зникатимуть



Як зізнався в інтерв'ю "24" заступник голови правління "Укртелекому" Ігор Сиротенко, його компанія більше не збирається розвивати таксофонну мережу, зосередившись винятково на підтримці її в робочому стані: "Нових інвестицій ми в неї не робимо".

За словами Сиротенка, таксофони сьогодні не приносять компанії доходу. Тому "підтримка в робочому стані" означає, що замість вуличних телефонів, що зламалися, "Укртелеком" не буде ставити нові. Причому цю політику держмонополія проводить давно. За даними компанії, на 1 липня цього року в таксофонній мережі компанії функціонувало близько 44 тис. апаратів, а три роки тому, за даними Держкомстату, їх було в півтора рази більше - 66,5 тис.

Компанія неодноразово намагалася модернізувати таксофони. Так, зараз із всіх апаратів можна подзвонити в інше місто і за кордон, а з березня минулого року "Укртелеком" надав можливість дзвонити на таксофони. Сьогодні дзвінки можуть прийняти більше 24 тис. апаратів.

Однак ці нововведення не змогли залучити користувачів. "Через розвиток нових технологій, зокрема інтернету та мобільного зв'язку, знижується попит на послугу, і, відповідно, доходи від таксофонних послуг. Так, за перше півріччя 2008 року надано послуг користувачам на 50% менше, ніж за аналогічний період 2007 року", - повідомляють в "Укртелекомі".

За даними компанії AC&M, у липні в Україні проникнення мобільного зв'язку склало 119,6% - тобто українських користувачів мобільного зв'язку понад 55,311 млн. Насправді мобільним зв'язком користується менша кількість українців. Але представники мобільних операторів упевнені, що швидко населення зовсім забуде про таксофони. "Уже 85% населення користуються мобільним зв'язком. Подзвонити з таксофона на мобільник дорожче, ніж з мобільника на мобільник, до того ж таксофон ще й шукати десь потрібно, - говорить директор з маркетингу "Українських радіосистем" (TM Beeline) Антон Володькін. - Однозначно, таксофони будуть приносити менше доходів. "Укртелеком" ж не даремно розвиває свого мобільного оператора Utel".

У Національній комісії з регулювання зв'язку (НКРЗ) переконані, що зникнення таксофонів допустити не можна - завдяки їм держава забезпечує доступ населення до послуг зв'язку. "Укртелеком" змушений іти на скорочення цих послуг, тому що держава не компенсує його збитків, - пояснює член НКРЗ Володимир Олійник. - Ми з Кабінетом міністрів повинні відпрацювати механізм компенсації цих послуг, щоб вони і далі надавалися в Україні".
old_editor, 25.08.2008 22:55



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини