Сьогодні свято Яблуневого Спасу



Сьогодні православні і греко-католики відзначатимуть свято Преображення Господнього або Яблуневий Спас. Триває Успенський піст (завершиться 28 серпня святом Успіння Пресвятої Богородиці), але цього дня можна їсти рибу. Сьогодні традиційно святять виноград, яблука та все, що відноситься до першого врожаю.

- Одного разу, як розповідає Євангеліє, Ісус пішов на гору Фавор з трьома учнями – Петром, Іоаном і Яковом і на вершині, під час молитви преобразився перед ними, - каже настоятель храму Благовірного князя Олександра Невського отець Володимир. - В ту ж хвилину з’явились два великих пророка – Мойсей та Ілья, які бесідували з Ісусом. Значення Преображення Господнього для апостолів було у тому, щоб вони, коли побачать Ісуса розп’ятим, не засумнівались в його божестві. І проповідували світу, що Господь Ісус Христос, є істинний Син Божий.

До речі, церковний устав вимагає освячення тільки винограду, однак в Україні виноград не всюди росте, а от яблука по всій країні добре родять. Отож у нас ще здавна з’явилась традиція освячувати яблука – звідси Яблуневий Спас. Після церкви, родина, звичайно, врочисто сідає за стіл і смакує яблука з медом.
old_editor, 19.08.2008 12:45



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини