На подолання наслідків повені на Прикарпатті вже виділили 5 мільярдів гривень, та цього замало

На подолання наслідків повені в Прикарпатті Кабмін уже виділив близько 5 мільярдів гривень. Утім, сума, потрібна на відбудову житл та соцобєктів - збільшується щодоби.

Адже в деяких районах вода тільки починає сходити. А відтак постає повна картина руйнувань. Мінрегіонбуд уже залучає до робіт будівельні холдинги й до 1 вересня планує відкрити нові школи.

Загалом зруйновано 947 будинків, а капітального ремонту потребує майже 8 тисяч осель. Утім, відбудовувати з них будуть далеко не всі.

ВАСИЛЬ КУЙБІДА, МІНІСТР РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ ТА БУДІВНИЦТВА: "Значна частина з тих, що вже отримали допомогу, бажають придбати житло на вторинному ринку. Тобто в селі пустують хати і вони воліють не будувати, а прибдати житло в цьому селі. Частина, отримавши допомогу, хоче поїхати на проживання до дітей у місто."

Більшість людей не хочуть повертатися на старі місця. Побоюються повторення стихії. Собівартість квадрата відбудованої оселі - становитиме близько чотирьохсот доларів. Сюди входить ціна матеріалів та роботи. Ділянки вже надали. Про свою участь у відновленні населених пунктів заявили столичні будівельні гіганти. Спочатку - відтворять зруйноване. Потім - мають застрахувати.

Щоб стримати стихію наступного разу та зменшити масштаби руйнувань, у Міністерстві з надзвичайних ситуацій розробили спеціальну концепцію. "Кодекс цивільного захисту", що зараз на узгодженні в Кабінеті Мінстрів. Також МНС пропонує впровадити обов’язкове страхування майна."

Така практика вже давно діє в Західній Європі. Цифру, яку повинен сплачувати пересічний українець, теж порахували. Щоб застрахувати майно на сто тисяч гривень - за рік треба сплатити 150 гривень.

ВОЛОДИМИР ШАНДРА, МІНІСТР З ПИТАНЬ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ: "Якщо ми говоримо про обов’язкове страхування, то це потрібні зміни до законодавства, а я вважаю, що це треба робити і як можна швидче. Звісно, дефіринційовано підійти до тих людей, що можуть платити, до малозабезпечених – це має бути інший підхід."

Потім цей Кодекс піде в комітети парламенту. Страхуватимуть не лише приватне майно, а й державне - мости, шляхи, решту соцспоруд. Точних причин руйнації так і не визначили. Але постраждалих могло бути менше. Бо ж часом люди відмовлялися лишати свої домівки. Тому в МНС розробляють іще один законопроект - про примусову евакуацію.



Джерело:
Українській бізнес-канал
old_editor, 19.08.2008 00:27



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини