За цінами — особливий контроль

Мікрорайон Пасічна в Івано-Франківську кілька перших днів був відрізаний від центру. Тоді подекуди були підняті ціни на деякі продукти. Кому біда, а кому можливість на ній робити бізнес. Було зафіксоване підняття ціни на хліб на 50 коп. в с. Побережжі Тисменицького району, та в той же день підприємець змушений був її повернути до попереднього рівня. У п’ятницю на 10 коп. був дорожчий хліб в одному з магазинів Івано-Франківська. Як встановила перевірка, підняв її підприємець.

Велика розбіжність цін в різних селах: на макарони, приміром, від 3 грн. 40 коп. за 1 кг до 7 грн. 95 коп.; на гречку — від 4 грн. 68 коп. до 7 грн. 11 коп.; на манку — від 2 грн. 80 коп. до 4 грн. 29 коп., рис — від 9 грн. До майже 14 грн. Піднялися ціни на городину: буряк, морква доходили до 4 грн. на ринку в мікрорайоні Пасічна, 2 грн. за кілограм капусти — на центральному ринку ці овочі дешевші. А картопля, яку до стихії можна було купити і за гривню-дві, в перші дні піднялася до 4, а то і 6 грн. Правда, зараз дещо знижується ціна. Між тим овочева продукція не підпадає під державне регулювання. Тобто на ці продукти не можуть впливати посадовці.

Держінспекція з контролю за цінами в області проводить моніторинг цін на основні продовольчі товари: хліб, крупи, борошно, олію та макаронні вироби. Проведено 36 оперативних обстежень у 17 населених пунктах. До них залучені спеціалісти держінспекції, управлінь економіки райдержадміністрацій, управління у справах захисту прав споживачів та правоохоронці. За словами начальника Держінспекції з контролю за цінами Михайла Стульківського, порушників притягуватимуть до адміністративної відповідальності. А ще є рішення уряду про конфіскацію товарів і майна у «спекулянтів».

В Івано-Франківському комбінаті хлібопродуктів є в достатній кількості борошно вищого і житнього ґатунків, крупи манної власного виробництва за оптово-відпускними цінами, які значно нижчі від цін, які пропонують посередники, — стверджують представники влади. Пропонують зробити поставку хліба по кільцевому завозу: Сілець — Єзупіль — Побережжя — Милування — Клубівці (це села на правому березі Дністра). Це не суперечить закону України про місцеве самоврядування, що можна брати на себе контроль за цінами і організацію торгівлі на території відповідних рад.

А от впливати на ціни товарів промислової групи чи інших продовольчих не можуть. Хоча ситуацію відслідковуватимуть правоохоронці. Це, як кажуть, більше на совісті самих підприємців.

old_editor, 05.08.2008 13:01



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини