Наталія Катеринчук: Щоб зробити «ТСН» найрейтинговішими новинами країни, нашій команді потрібно півроку

Відтоді, як наприкінці квітня 2008 року Наталія Катеринчук (див. Досьє IA MALAKAVA) змінила Володимира Карташкова на посаді керівника департаменту інформаційного та суспільно-політичного мовлення «1+1», у «ТСН» відбулись помітні зміни.

Невдовзі після оголошеного виконавчим директором Central European Media Enterprises Адріаном Сирбу на зустрічі з колективом «1+1» курсу на «новини для барбоса» були оприлюднені неофіційні вказівки журналістам «ТСН» - «шість С і одне Г», що встановлюють для репортерів орієнтири, близькі до скандальної та «жовтої» журналістики. Разом із тим, озвучені плани нової команди, що керує «1+1», обіцяють значне розширення інформаційного мовлення каналу і розбудову служби новин. Відбулись також певні кадрові зміни, а також зміни у режимі роботи і вимогах до працівників «ТСН». Зрештою, Наталія Катеринчук заявила про те, що планує викорінити в новинах «1+1» джинсу, наявність якої – особливо під час останніх виборчих кампаній – була помітна неозброєним оком.



Словом, до керівника «ТСН» «Телекритика» мала багато запитань. Можливо, тому ця бесіда вийшла дещо схожою на анкету, і деякі важливі для нас моменти, на жаль, залишились нез’ясованими. Ми сподіваємось, що в майбутньому нам удасться заповнити ці пробіли.



Нова влада у «ТСН»

– Пані Наталіє, протягом трьох останніх місяців ви очолюєте «ТСН». Скажіть, що за цей час вдалося зробити у плані реорганізації служби новин «1+1»?

– Ми не проводимо реорганізацію служби новин «1+1» – ми займаємося покращенням роботи служби новин і всіх її підрозділів.

– Чи задоволені першими результатами вашої роботи власники каналу?

– Думаю, про це треба запитати у власників телеканалу. Обґрунтована критика завжди має місце, і я її сприймаю нормально.

– Представники акціонерів та топ-менеджменту «Плюсів» заявили про своє бажання якнайшвидше бачити «ТСН» найкращими та найрейтинговішими новинами у країні. Який термін вам поставило керівництво? За який період плануєте вивести «ТСН» у лідери?

– Якби я не погоджувалася з такою постановкою питання, я б сюди не прийшла – це по-перше. Наступне – я думаю, що мені потрібно, а вірніше – нашій команді - півроку.

– І керівництво погоджується на цей термін?

– Так.

– Наскільки досяжними та реальними вам здалися стратегічні завдання, поставлені перед «ТСН»? В чому полягають ці завдання, окрім того, що новини мають стати найрейтинговішими?

– Реальні і досяжні. Слово «рейтинг» має за собою не просто цикл. Це означає, що наші новини повинні бути цікавими, потрібними й корисними великій аудиторії, найбільшій аудиторії.

– Які ще завдання поставило перед вами керівництво? Які межі компетенції визначило?

– Я відповідаю за службу інформації, відповідаю за проекти, які належать до служби інформації. У нас будуть нові інформаційні проекти, над якими ми зараз працюємо. Поки що про них говорити ще рано.

– Відомо, що одним із перших кроків реформування стало написання редакційного кодексу. Можете розповісти, що концептуально-принципово закладено в цей кодекс?

– На мою думку, питання сформульовано некоректно. Тому що редакційний кодекс у новинах «1+1» існував і до мене. І якщо в нього вносяться якісь зміни, то це поточні зміни юридичної служби в разі, якщо змінюється законодавство. Ми займалися написанням концепції новин, що є абсолютно іншим поняттям, ніж редакційний кодекс.

– Яким є кодекс і якою є концепція?

– Це комерційна таємниця, інформація, яка не може розповсюджуватися зовні. Ми не можемо працювати на наших конкурентів.

– Яка ваша концепція новин каналу «1+1»?

– Це комерційна таємниця інформаційної служби.

– Чим вона відрізняється від новин основних конкурентів каналу?

– Відрізняється.

– Що ви вважаєте слабкою стороною «ТСН»?

– У нас багато слабких сторін, але щодня ми нарощуємо мускулатуру. Одним із таких уразливих місць «ТСН», на мою думку, була ситуація з регіональним відділом через малу кількість корпунктів. Іншою слабкою стороною «ТСН» була, як на мене, мала кількість сюжетів і зйомок. В день знімалося п’ять-сім сюжетів, вони були дуже довгими і, як на мене, нецікавими. Це нюанси. Ми працюємо над цим. Я не вважаю це проблемою «ТСН», я вважаю це питанням технології.

– І до якої кількості сюжетів ви зараз хочете дійти?

– У випуску о 19:30, який триватиме 42 хвилини, ми збільшимо кількість сюжетів до шістнадцяти-вісімнадцяти.

– А за добу?

– Служба інформація в добу повинна отримати не менше 50 відеоматеріалів.

– Стосовно технологій... Чи вдосконалюватиметься технічна база і як саме? До речі, на НТН, коли ви там працювали, було одне з найкращих на той час оснащення новинної служби. Як ви оцінюєте технічну базу «ТСН»?

– Дуже багато проблем виникає щодня під час зйомок сюжетів зі звуком, з потужністю сервера. Але в перспективі, я думаю, ми усунемо всі ці проблеми. Технічна сторона питання у нас є надважливою.

– Але яка оцінка технічної бази в цілому?

– Це як середня температура по лікарні. Я не фахівець у цій сфері, тому не можу давати таких оцінок.

– У порівнянні з НТН?

– Великим плюсом під час моєї роботи на НТН було те, що кожний журналіст, який приїхав «з поля», міг на своєму комп’ютері змонтувати свій сюжет і начитати текст на своєму робочому місці. І це дуже оптимізувало та прискорювало роботу. Це давало можливість журналісту працювати краще під час зйомок, оскільки він знав, що він сам монтує свій сюжет і для нього дуже важлива була картинка. Коли це за тебе робить хтось інший, – це зовсім не ті відчуття. Я б хотіла, щоб ми прийшли до цього на «1+1».

– Чи обіцяють акціонери будівництво нового апаратно-студійного комплексу?

– Вони не тільки обіцяють, вони цим активно займаються. Я думаю, що стратегічною метою каналу «1+1», – я не можу за це відповідати, але я так думаю, – є будівництво або купівля такого приміщення, в якому всі працівники «1+1» почуватимуться комфортно. Нарешті всі будуть в одному будинку, зможуть комунікувати між собою легко й оперативно. У всіх будуть комфортні умови роботи – на інших каналах СМЕ я це бачила. Тому в мене є внутрішня впевненість, що все буде добре.



Політика і джинса

– Вас часто називають людиною Балоги на «1+1». Як би ви могли це прокоментувати? Чи буде «ТСН» вільним від політичних впливів? Як ви збираєтеся цього досягати?

– На даний момент я є людиною Варламова (генеральний директор каналу «1+1» Максим Варламов. – Ред.). Оскільки це мій безпосередній керівник. Протягом трьох місяців я працювала в Секретаріаті Президента, де моїм керівником був Віктор Балога, і тоді я була його людиною. Стосовно впливів або їх відсутності... Я не люблю про це говорити, оскільки я знаю, що ми – структура, роботу якої видно щодня на екрані. Дивіться і робіть висновки! Якщо говорити про моє минуле, то я покинула НТН не тому, що мене не вдовольняли якісь умови праці, а тому що мене попросили стати агітбудкою. І від цього я відмовилася. Тому я не бачу для себе перспектив на будь-якому каналі, де змушена буду на щось впливати в плані агітації та пропаганди. На сьогодні з моменту мого приходу джинси в «ТСН» немає.

– Тобто, «ТСН» буде вільне від джинси? Чи акціонери компанії розраховують на фінансові надходження від такої діяльності?

– Дякувати богу, акціонери «1+1» – американці, які, напевно, ніколи не отримували фінансових надходжень від джинси. Я собі, принаймні, уявити такого не можу.

– Так новини будуть вільними?

– Є вільними і будуть вільними.

– Доволі неоднозначною була ситуація зі зняттям із ефіру спецвипуску «Я так думаю» напередодні київських виборів -«Вибір Києва – 2008». В офіційних коментарях на каналі цю ситуацію пов’язували із застереженнями юристів щодо рівності кандидатів, але при цьому наступного ж дня гостем студії, приміром, у «Сніданку» був перший заступний голови київської міськдержадміністрації Денис Басс. Чим це викликано і що сталося з виходом «Спецпроекту» напередодні київських виборів?

– Ситуація була однозначною, оскільки був висновок юридичної служби, яка відповідає за позови до каналу, зокрема, під час виборів. Цей спецвипуск мав бути за кілька днів до завершення передвиборної кампанії. Всі кандидати повинні мати рівний доступ, але забезпечити це у спецвипуску ми не могли – заявок було більше десятка, і розмістити всіх людей у студії ми не могли. Тому юридична служба прийняла рішення, що проект знімається з ефіру. Особисто для мене це було дуже прикро, оскільки ми його готували, і в цей період це був чи не перший незаангажований, об’єктивний проект із чіткими правилами гри.

– Але при цьому наступного дня гостем студії в «Сніданку з „1+1”» став перший заступник голови київської держадміністрації Денис Басс. Чим це викликано?

– За «Сніданок» я не відповідаю. Ця програма виготовляється стороннім підприємством, і впливати на неї ані тоді, ані тепер я не можу. Я впливаю лише на випуск «ТСН», який виходить уранці. Якщо щось було в «ТСН», тоді претензії, будь ласка, до мене. Особисто я таких фактів не маю.

– Як ви ставитеся до акції «Не продаємось!»?

– Я звикла робити, а не говорити. Акція, напевно, потрібна, але я не бачила суттєвих її результатів. Це моя суб’єктивна думка.



Кадри

– Які зміни у структурі управлінні інформаційного мовлення ви запровадили?

– Ми створюємо правильне середовище людей, які продукують новини і які їх споживають. Щоранку на планерці відбувається «ринок»: секретаріат пропонує товар, а група продюсерів, випускових редакторів купує чи не купує його. Також у мене з’явився заступник Максим Шиленко, який очолює групу покупців-продюсерів, і Олена Несміян, яка очолює групу тих, хто продукує новини.

– На вашу думку, чи виправдала себе запроваджена колишнім керівником «ТСН» Володимиром Карташковим система управління новинами із секретаріатом та створенням інституту інформаційного продюсування та служби випускових редакторів і ведучих?

– Стосовно секретаріату – це абсолютно правильна ідея. Вона жива. Ми дещо реконструювали секретаріат в контексті того, що він збільшив низку своїх функцій і зменшив функції інформаційних продюсерів. Інформаційних продюсерів у нас уже менше – деякі переорієнтовані на інші завдання. Інформаційний продюсер зобов’язаний допомагати журналісту оперативно, коли той у дорозі на зйомках, йому додатково потрібні домовленості, зв’язки, контакти та синхрон.

– Чи залишиться працювати на «ТСН» керівник служби випускових редакторів та ведучих Микола Недопитанський та керівник секретаріату планування Олена Несміян? Якщо так, то на яких посадах, якщо ні, то чому?

– Олена Несміян залишається працювати на своїй посаді. Вона професійний фахівець. Стосовно Миколи Івановича – він займатиметься іншими проектами. Можливо, в рамках «ТСН», можливо, в рамках каналу. Він зараз у відпустці, і це питання вирішуватиметься, коли він повернеться.

– З чим пов’язаний перехід частини співробітників на нові проекти? Чи плануєте ви когось звільнити?

– На каналі з’являються нові проекти, у людей є бажання рости – цим і пояснюється. Кожна людина переходить з однієї посади на іншу згідно із власноруч написаною заявою і власним бажанням.

– Чи звільняється хтось?

– Ні. За останні три місяці я не пам’ятаю звільнень у «ТСН».

– За словами Адріана Сирбу, на каналі збільшиться кількість випусків новин. Чи залишаться новини о 19:30 основним випуском, у яких слотах збільшиться кількість новин?

– Традиційно випуск о 19:30 залишається головним. Ми вже говорили, що ще з’являється випуск о 17:00, залишається випуск о 14:30, а нічний випуск переноситься на 22:30. Крім того, «ТСН» створює нове двогодинне інформаційно-розважальне шоу вранці – з 7:30 до 9:30, яке вироблятиметься силами інформаційної служби каналу.

– Зараз телеканал шукає нових телеведучих для спортивних програм. Чи пов’язано це зі збільшенням кількості випусків спортивних новин?

– Так, ми шукаємо нових ведучих для спортивних програм. І для погоди, бо кількість випусків збільшується. І для новин.

– Ведучі новин «ТСН» залишаться тими ж самими? Чи з’являться нові обличчя?

– І залишаться, і з’являться. Ми проводимо кастинги і працюємо над цим питанням.

– Чи залишиться подвійне ведення випусків? Як ви оцінюєте його наслідки?

– Подвійне ведення – досить складне для мене на даний момент питання, оскільки з професійністю подвійного ведення у нас є проблеми. Якщо ми його вдосконалимо, то воно залишиться. Якщо не вдосконалимо, то не залишиться. Поки що це був не дуже вдалий досвід.

– Припинення подвійного ведення у літні місяці – це тимчасове явище, чи наслідок цих проблем?

– Це явище пов’язане з відпустками, і воно традиційно для всіх каналів. Подвійне ведення замінюється одиночним в той час, коли люди йдуть у відпустки.

– Чи оновлюватиметься штат операторів, режисерів? Якщо так – то де ви шукатимете нові кадри? Свого часу з НТН на «Плюси» перейшло багато нових кадрів. Чи з’являтимуться й надалі на «Плюсах» НТН-івці?

– Ми збільшили штат операторів, оскільки збільшується кількість новин та сюжетів. Я підходжу до кадрових питань по окремих підрозділах у такий спосіб: є керівник підрозділу – головний оператор «ТСН», фахівець, Андрій Кущ. Він професійний оператор, і питання підбору кадрів в операторський цех – це його питання. Звідки він набирає операторів, я не знаю. Мені важливо, щоб вони були професійними і добре працювали. Стосовно режисерів – це питання до головного режисера «ТСН» Тетяни Терещенко, яка також знає кадровий потенціал і підбирає людей.

– Тобто, ви довіряєте цим людям?

– Це мій принцип роботи. Я розподіляю обов’язки між людьми і їхню зону відповідальності. І ніколи не відповідаю за роботу керівників підрозділів. Я несу відповідальність за все, але не переймаю на себе функції керівника підрозділу.

– Чи продовжиться практика щодо визначення найкращого сюжету? Як ви оцінюєте результати цієї практики?

– Продовжиться. Це позитивна практика, оскільки вона дає можливість додаткового фінансового стимулювання, хоча фінансовий манок не головний. Головне – що твій сюжет відзначили, це додає оптимізму і бажання працювати краще.

– Які зміни плануються в підсумковому випуску «ТСН»? Чи залишиться Алла Мазур його ведучою? Можемо розраховувати на її появу в ефірі в новому сезоні?

– Ми повернули кадровку програми «ТСН. Підсумки», визначену на її рестарті. Алла Мазур перебуває у декретній відпустці. Основне її завдання зараз – годувати майбутнє України.

– Тобто, повернення відбудеться невідомо коли?

– Як жінка, як керівник, я вважаю, що всі працівники «ТСН», а можливо і каналу, мають право мінімум на рік перебувати з дитиною. Щоб дитина розуміла, що в неї є мама, а не тільки людина, яку вона бачить тільки на роботі, чує по телефону чи бачить по телевізору.



Зміна орієнтирів

– «ТК» з посиланням на власні джерела на каналі оприлюднювала так звані рекомендації щодо виробництва новин «ТСН». Чи дійсно ці орієнтири, викладені в документі, використовуються для наповнення «ТСН»? Які орієнтири для працівників «ТСН» ви встановлюватимете?

– З цим питанням «Телекритика» хай і далі звертається до своїх джерел – чутки я не коментую.

– Що для вас особисто означає висловлювання «жовта журналістика»?

– Вочевидь, така журналістика має свій розвиток. Думаю, що це журналістика чуток. В новинах ми чутки не використовуємо.

– За період, що ви очолюєте «ТСН», спостерігається певне пожовтіння новин каналу, більша увага приділяється скандальним та сенсаційним темам. Це, звісно, свідчить про переорієнтацію новин на більш масову аудиторією, але з іншого боку – така політика суперечить усталеному бренду «1+1». Чи таким є бачення власників каналу «головних новин країни»?

– Це питання є маніпулятивним і не відповідає дійсності.

– Раніше, за словами Миколи Недопитанськоого, для репортерів «ТСН» часто проводили тренінги з різними фахівцями. Чи проходять зараз репортери стажування у Румунії? Чи приїжджають звідти тренери?

– Ми постійно проводимо тренінги для журналістів. Зараз ось займалися постановкою голосу – протягом місяця фахівець працював зі всіма журналістами «ТСН» і регіональними кореспондентами. Це була Ірина Стасів, із якою ми підписали угоду. Щодо Румунії, то є керівники підрозділів, яким, я вважаю, буде корисним досвід румунських колег, і вони туди поїдуть. Але журналістам тренінги такого плану не потрібні – у кожної країни своя специфіка. Ми можемо співпрацювати з точки зору технології, але з точки зору творчості – ні.

– Як ви оцінюєте румунську новинну тележурналістику?

– Я не можу її оцінювати, оскільки я не займалася її аналізом. Я не розумію румунської мови.

– Які, на вашу думку, на сьогодні основні проблеми новинної журналістики, тенденції тощо?

– Це дуже широке запитання. Я можу розказати про наші проблеми на «ТСН». Про проблеми журналістки нехай говорять експерти та аналітики. Я не аналізую журналістику в цілому. Я проглядаю випуски новин, які встигаю, але ж не всі.

– Які плюси чи мінуси, на вашу думку, є у старої та нової школи ведучих та репортерів «ТСН»?

– Я не розумію, що значить стара або нова школа. Я розумію, що є людина, яка працює добре і професійно, і є людина, яка має певні недоліки і повинна їх подолати. Це питання можна зрозуміти так: чи є різниця між роботою журналістів, які прийшли, і тими, що працювали? Я можу сказати, що вік і час не мають жодного значення. Я не можу натішитися роботою Олександра Загороднього і Валентини Доброти. Як на мене, це найкращі журналісти в «ТСН». Також мені подобається робота інших журналістів – Жана Новосельцева, Сергія Кудімова... Я не буду багато говорити, оскільки когось не назвеш, а хтось може образитися – це некоректно.

– Не секрет, що новини майже всіх телеканалів здебільшого «києвоцентричні». У них недостатньо цікавої інформації із закордону та регіонів. Ви самі називали це «слабкою стороною» інформаційної служби «1+1». Чи готові ви до якихось радикальних кроків, щоби змінити цю ситуацію?

– Ми це розуміємо і готуємо дуже радикальні кроки. Одним із них є перетворення регіональної служби «ТСН» на базову службу інформаційного підрозділу. Вже сьогодні вона дуже динамічно розвивається: коли я прийшла на канал, «ТСН» мав дев’ять корпунктів, сьогодні їх уже чотирнадцять, а у вересні буде двадцять п’ять. Я вважаю ганебним для національного каналу обділяти увагою половину населення країни, не говорити про їх проблеми. Оскільки ми суттєво збільшуємо кількість випусків та їх тривалість, ми збільшуємо також кореспондентську мережу в містах-мільйонниках, де працюватимуть дві знімальні групи – два кореспонденти та два оператори. Базовим регіональним випуском ми плануємо «ТСН» о 17.00.



Плани на майбутнє

– Як ви оцінюєте минулий телесезон для всіх каналів у інформаційно-політичному мовленні? Можете коротко схарактеризувати плюси та мінуси, з якими новини основних каналів вийшли з минулого сезону?

– Як глядачу новин минулого телесезоні – вони мені здавалися новинами, котрі на 50% можна було би назвати популярним сьогодні словом «джинса». Новини фактів замінялися новинами маніпуляцій, і це, звичайно, мені як глядачеві не подобалося.

– А вам як професіоналу?

– Звичайно, теж. Я не можу новини дивитися тільки як глядач, оскільки я трохи знаю про те, як їх робити.

– Якими новими проектами інформаційно-політичного мовлення «1+1» планує розпочати новий сезон?

– Зробити чотири з половиною годин новин на добу – якісно. Це надзадача. З цього ми і розпочнемо новий сезон.

– Чи планується створення єдиної студії-продакшну, що вироблятиме новини для каналів групи «1+1» (за аналогією до «Інтер»-групи)?

– Це питання до керівництва каналу і його засновників. Поки що у мене такої інформації немає.

– Зараз усе популярнішими стають журналістські розслідування. Чи буде створено подібну програму на «1+1» із журналістами «ТСН»?

– У новому cезоні ми хочемо започаткувати в рамках «ТСН» серйозні журналістські розслідування на актуальні, життєво важливі для людей теми. Зараз Інна Боднар знімає історію про те, кому належить земля в Україні. Зйомками наступного великого серіалу – я так називаю ці розслідування – займається Світлана Усенко.

– Цей сюжет на один день чи на кілька днів?

– Думаю, ми будемо мати продукт, який виходитиме в ефірі протягом місяця. Це може бути десять серій, чи двадцять – усе залежить від того, наскільки якісно буде зроблено розслідування і наскільки ця тема буде цікавою для аудиторії.

– На які рейтингові показники ви плануєте вивести «ТСН» та «ТСН. Підсумки» у новому сезоні? За рахунок чого ви це робитимете?

– Ми плануємо змінювати рейтингову статистику за рахунок якісної фахової роботи. Розраховуємо отримати частку на 50% вищу за частку прайму, яка кожного конкретного дня є на каналі «1+1».

– Чи задоволені ви нинішньою часткою «ТСН»? У червні частка новин зросла до 22,77% (загальнонаціональна панель) та 17,69%(50+). У травні показники були значно нижчими – 15,57% (загальнонаціональна панель) та 11,31% (50+). Але у березні, ще за старого керівництва, частка програми не надто відрізнялася від теперішньої – частка 21,46% (загальнонаціональна) та 18,42% (50+).

– Якщо порівняти частку березня, квітня, травня і перших кількох тижнів липня і червня, то результати мене особливо тішать, але я сприймаю ці речі доволі критично. Незважаючи на те, що протягом літа частка і рейтинги, зазвичай падають, тому що люди менше дивляться телевізор, на щастя наші рейтинги і доля не тільки впали, а навіть поступово зростають.

– Що із пропонованого вами для оновлення «ТСН» має, на вашу думку, перш за все підвищувати рейтинги?

– Ми працюємо над тим, щоби новини були динамічнішими. Щоб у новинах було багато включень, які свідчать про присутність наших людей там, де відбуваються події. Ми працюємо над тим, щоби подача інформації була простою, лаконічною та зрозумілою. Працюємо над якістю кожного окремого сюжету і над тим, щоб суттєво збільшити інформацію, яку отримуємо з України.

– Тобто, мова новин буде позбавлена пафосу та офіціозу?

– Все геніальне – просте. Журналісту набагато легше писати складносурядні та складнопідрядні речення, але думка повинна бути викладена та сконцентрована коротко і зрозуміло. Що вищий фах журналіста, то простішою мовою він викладає. Про складне ми говоримо просто.

Наталія Данькова

«Телекритика», 22.07.2008
old_editor, 24.07.2008 17:59



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини