Літо за зимовими тарифами

Літній сезон у Карпатах може виявитися досить неоднозначним. Розкручені курорти, куди українці із задоволенням їздять узимку, у теплу пору року були недоречними: кількість туристів тут знизилася на третину, що не в останню чергу пояснюється явно завищеними цінами на проживання.



У той же час у селищах, де збереглися невисокі тарифи на розміщення, від туристів немає відбою. Правда, приїжджим доводиться миритися з відсутністю літньої туристичної інфраструктури.

Гості стають усе більш ощадливими

У цьому сезоні Карпати ризикують розділити сумну долю Криму: всупереч попереднім прогнозам експертів, що пророкували небувалий наплив туристів на гірські курорти через різке подорожчання виїзних напрямків і переорієнтацію відпочивальників на внутрішні маршрути, потік приїжджих не тільки не росте, але й, навпаки, скорочується.

За словами голови відділення сільського зеленого туризму Яремчанської міської ради Олексія Пустовіта, у порівнянні з минулим літом кількість громадян, що бажають провести відпустку в Карпатах, знизилася не менш ніж на третину, хоча протягом останніх двох-трьох років спостерігався стабільний приріст клієнтської бази, що становив приблизно 10% за сезон.

Інертність туристів він пояснює високими темпами інфляції в країні, що істотно підточила гаманці українців. "Особливо постраждала категорія громадян з рівнем доходу нижче середнього, котра, взагалі-то, і була основною аудиторією літніх Карпат", - говорить експерт. На думку Пустовіта, на настрої відпочивальників негативно вплинули нові розцінки на проживання: практично всі власники апартаментів на розкручених курортах у цьому сезоні підвищили орендні ставки як мінімум на 25%, пояснюючи це загальною тенденцією подорожчання послуг у країні.

Багато баз, особливо ті, що володіють великим списком постійних клієнтів і розташовані в популярних селищах (Яблуниця, Поляниця, Татарів, Славське, Яремче та ін.), улітку виставили ціни зимового сезону, які завжди були приблизно на третину дорожчі. За даними Пустовіта, мінімальна вартість проживання на таких курортах зараз стартує зі 100 грн. з людини на добу, тоді як торік можна було знайти варіанти по 70 грн.

У населених пунктах, де апетити власників житла ростуть менш вражаючими темпами, відтоку туристів немає. За словами директора туристичного центру "Карпатитур" Тараса Ведмідя, на Косівщині ціни на проживання в порівнянні з минулим роком практично не змінилися і лише в окремих випадках підвищилися на 10%.

Зараз відпочивальникам пропонуються варіанти розміщення по 60-80 грн./доба, а VIP-номери - по 120 грн.. Як наслідок, якщо в колишні роки пік туристичного сезону тут припадав на липень-серпень, то цього року хазяї житла не скаржилися на відсутність постояльців й у червні - у порівнянні з літом 2007 р., потік гостей виріс на 50%. Приватний підприємець зі Сваляви Марія Цигак також не відзначає зниження числа туристів, як, втім, і його збільшення, що очікувалося, стверджуючи, що кількість постояльців залишається стабільною.

Разом з тим, за її словами, намітилася позитивна тенденція: цього року карпатські курорти стали реальним конкурентом кримським, тоді як раніше українці рідко погоджувалися проміняти літній відпочинок біля моря на гірські розваги. За словами Цигак, найбільш активно можливістю відпочити в Карпатах цікавляться жителі великих українських міст: Києва, Дніпропетровська, Львову, Одеси, тоді як російські туристи, яких гуцули активно заманюють до себе в гості, поки досить інертні.

Карпатські розваги

Любителі гірського відпочинку, за загальним спостереженням експертів, досить невибагливі. Їхні головні вимоги до житла: наявність у номері зручностей, цілодобове водопостачання та акуратний інтер'єр. Набагато ретельніше потенційні постояльці вивчають місцеву інфраструктуру, а також можливість організувати "культурну програму", тому що із цими складовими в горах традиційно спостерігаються труднощі.

Втім, представники місцевих туристичних агентств стверджують, що гуцули намагаються виправити прорахунки - цього року навіть у найдрібніших гірських курортів у найбільш розвинених районах (біля Яремче, Славського, Сваляви) з'явилися пункти прокату велосипедів і роликів, відкрилося чимало нових ресторанів. Пропонується також безліч різних туристичних маршрутів, починаючи від піших і кінних та закінчуючи рафтінгом.

Приміром, цього року вперше в Карпатах працюють велосипедні табори (с. Яблуниця Івано-Франківської обл.), у яких туристам пропонують розміщення на туристичній базі "Коза", навчання їзді на гірських велосипедах, подорожі по нових маршрутах. Хоча, за словами Тараса Ведмідя, на Косівщині з туристичним сервісом усе ще є проблеми. І якщо ресторанів тут набудували досить, то пунктів прокату спортивного інвентарю поки одиниці. Найбільш активно в цьому плані розвивається село Люча, де з'явилося велике риболовецько-мисливське господарство і пункти прокату велосипедів.

В інших же селищах (Яблунів, Нижній Березів та ін.) щосили йде котеджне будівництво, але тим, як туристи будуть проводити вільний час, поки ніхто не цікавиться. Болючою для Косівщини залишається і проблема поганих доріг.

У регіоні влітку і на початку осені проводиться маса розважальних заходів, які, як очікується, повинні привабити гостей. Скажімо, 19-20 липня в селі Ясиня Закарпатської області пройде фестиваль гумору та сатири "Бербениці фіглів", на 16-17 серпня в селі Незвисько, біля Івано-Франківська, намічений етнофестиваль "Дністровська Рура" і змагання "Екстрім-байк". 12-14 вересня в Косові відбудеться фестиваль кінного туризму "Гори на долоні". Можливо, виверти місцевих жителів спрацюють ближче до кінця сезону, тим більше, що на той час, за прогнозами метеорологів, обіцяє виправитися і погодна ситуація - поки літо в Карпатах дощове.

Бідних тут не чекають

Незважаючи на порівняно невисокий наплив туристів, можуть виникнути проблеми і з розміщенням. На перший погляд, база житла в оренду в Карпатах росте випереджальними темпами. Особливо стараються приватні інвестори. За словами Тараса Ведмідя, місцевий ринок землі буквально вибухнув: від охочих роздобути ділянку в горах немає відбою, а ціни на сотки виросли в 2,5-3 рази. Як наслідок, пропозиція номерів у приватних котеджах і міні-готелях у порівнянні з минулим роком збільшилася на 40%.

З колегою згодний й Олексій Пустовіт, що уточнив, що база карпатського житла росте не тільки кількісно, але і якісно. Заробивши на зимовому сезоні, власники котеджів активно вкладають кошти в ремонти. На сьогоднішній день у найбільш розкрученій частині туристичних Карпат - околицях Буковеля (Татарів, Яблуниця, Поляниця та ін.) - уже практично неможливо знайти пропозицій економ-класу з невибагливим інтер'єром і зручностями у дворі або на поверсі.

Природно, власники апартаментів хочуть одержати за свої старання по максимуму, що не в останню чергу пояснює нинішнє підвищення розцінок. Таким чином, цей регіон стає усе менш доступним для небагатих туристів не тільки в зимовий сезон, але й улітку. Зате для платоспроможних туристів, готових заплатити за номер від 500 грн. на добу, число пропозицій, навпаки, росте: за сезон тут з'явилися щонайменше десяток нових котеджів, розрахованих на заможних гостей.

За платоспроможних клієнтів з ними активно конкурують відомі гірськолижні бази, які, на відміну від приватних підприємців, виявилися більш щедрими: практично всі заявили про готовність надавати літні знижки 20-30% від зимових тарифів. Крім того, вони розробляють досить літніх програм для туристів. Приміром, в "Буковелі", як розповідає представник компанії Володимир Юзюк, працюють пункти прокату роликів і велосипедів, прокладені нові туристичні маршрути, є можливості для заняття рафтінгом. А після розробки мінерального джерела розкручуються оздоровчо-лікувальний напрямок і SPA-послуги. Ціни на проживання влітку істотно нижчі від зимових і варіюються від 400 до 800 грн. на добу за номер. На базі "Керманич" у Ворохті (500 грн./доба за номер) до послуг туристів власна стайня, досвідчені інструктори з організації пішохідних і кінних прогулянок, грибних та ягідних "рейдів", сходження на Говерлу.

За словами Тараса Ведмідя, власники житла в поки ще доступному за цінами Косівському районі теж все частіше роблять ставку на постояльців з рівнем доходу вище середнього. Експерт розповідає, що зараз хазяї вдарилися в етностиль: реставрують садиби початку минулого століття, запрошуючи провести в них відпустку туристів, що цінують екзотику. Правда, поки в таких будинках, як правило, немає зручностей, чим пояснюється їхня невисока вартість (70 грн. з людини за добу), але надалі в такі апартаменти планується залучати іноземних гостей, що цінують національний колорит.

У той же час із пропозиціями для постояльців з високими запитами тут усе ще великі проблеми. Місцеві жителі один наперед одного затягують відпочивальників у так звані VIP-номери за ціною 120-150 грн. з людини на добу, але вони виявляються стандартними кімнатами, де з "предметів розкоші" є хіба що телевізор. Верхи ж шику, за уявленнями хазяїв, є номер зі зручностями, оброблений натуральним деревом.

Людмила Ксьонз

Джерело: Деловая Столица
old_editor, 20.07.2008 19:51



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини