Автор першої польської розвідки про Кобзаря — наш земляк

Виповнилось 160 років від дня народження польського журналіста і літературного критика Гвідо де Батталья, родом з Обертина Тлумацького району.

Далекого 1865 року у Коломиї разом зі своїм однокурсником Барановським вони написали і видали у Львові нарис «Тарас Шевченко. Його життя і твори». Це була перша літературна розвідка на Галичині польською мовою про Великого Кобзаря.

Довідка: Батталья Гвідо — (Батталія) — (*бл. 1846 — † після 1913) — польський критик і журналіст. Народився в Україні. Навчався в Львівському університеті. Учасник польського визвольного повстання 1863—1864.

Автор першого критико-біографічного нарису про Тараса Шевченка польською мовою «Тарас Шевченко. Його життя і твори» (Львів, 1865). Відносив Шевченека до найбільших поетів світу. Незважаючи на окремі помилкові твердження й фактичні неточності, цей стислий, з публіцистичною пристрастю нарис послужив справі популяризації Тараса Шевченка. В. Маслов переказав з нього уривки, М. Чалий широко використав окремі розділи, Й.-Г. Обріст поклав його в основу свого нарису німецькою мовою «Тарас Григорович Шевченко, малоруський поет» (Чернівці, 1870). Завдяки нарисові Й.-Г. Обріста відомості про Шевченка потрапили до праць німецьких дослідників Й. Шерра, В. Каверау і В. Фішера. Працю Батталья використав ще й словенський критик К. Глазер.
old_editor, 18.07.2008 19:30



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини