Закон як дишло або неіснуючі соціальні гарантії

До нашої редакції звернулись кілька людей, які мають статус ліквідаторів аварії на ЧАЕС, і розповіли про кричущі факти порушення їх прав щодо належних їм соціальних виплат. Зокрема, Нестор Мартинець, який виступав представником позивача по більш як 30 судових справах на Івано-Франківщині, розповів, що гарантовані Конституцією та законами України пенсійні виплати чорнобильцям та виплати на оздоровлення останнім часом просто не виплачують.

За його словами, Пенсійний фонд та Управління праці, соціальної політики та захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи ІФ ОДА неправильно нараховує пенсії та інші доплати, незважаючи на те, що є закон, є Конституція України.

Як виявилося в усьому винні злощасні зміни до Державного бюджету України-2008, які за поданням Кабінету Міністрів були прийняті Верховною Радою. Згадані зміни до закону "Про Державний бюджет України на 2008 рік" прямо урізали права та соціальні гарантії чорнобильців. Але Конституційний суд своїм рішенням постановив визнати неконституційними окремі положення цього закону, зокрема, і в частині соціальних гарантій та виплат чорнобильцям. А це означає, що проведення всіх виплат повинне проводитись як і раніше за старою схемою.

Проте, за словами Нестора Мартинця, на місцях і далі відповідні органи соціального захисту населення не хочуть працювати в рамках Конституції. «Ми вже проводили зустріч з керівництвом Пенсійного Фонду України, зокрема, до нас у Івано-Франківськ приїздила заступник начальника Пенсійного Фонду України Світлана Никитенко. Але вона або некомпетентна, або їй дали вказівку говорити саме так, як їй сказали. Вони нараховують пенсії згідно постанов Кабінету Міністрів, коли це суперечить Конституції України, законам та й здоровому глузду».

Керівництво ж Пенсійного Фонду України взагалі не реагує на звернення Івано-Франківських чорнобильців. Пан Зарудний, керівник Пенсійного Фонду України, мав приїхати тиждень тому, проте проігнорував прохання втрутитись в ситуацію. Зустрічі з пані Денисовою – Міністром праці та соціальної політики, також не дочекалися, адже вона «посилаючись на те, що це околиця, їхати сюди не буде».

На місцевому рівні були зустрічі із заступниками голів обласної ради та обласної адміністрації, які, хоч і висловлюють бажання допомогти, проте не можуть нічого зробити. В результаті, виходить замкнене коло, коли обласне керівництво залежить від центральної влади. Адже усі виплати ліквідаторам аварії на ЧАЕС здійснюються з Держбюджету.

На думку ліквідаторів, це просто геноцид чорнобильців області. Адже останні зміни до Держбюджету, які, на щастя, скасував Конституційний суд зменшили у 5 разів розмір пенсійного забезпечення ліквідаторам аварії на ЧАЕС.

Останньою інстанцією, яка повинна поставити крапку у цій ситуації, є суди. Протягом останнього часу на теренах Івано-Франківщини суди в більшості позитивно вирішують питання за позовами чорнобильців. Проте, є і факти, коли їм відмовляють у позовних вимогах, коли інший суддя задовольняє позов. Так суддя Івано-Франківського окружного адміністративного суду відмовив у позовних вимогах щодо пенсійного забезпечення трьом чорнобильцям Віктору Гаєвському, Івану Костюку та Василю Гриннику.

Але, навіть позитивне рішення суду, це ще не гарантія, що людина отримає законні виплати. Адже виконавча служба управління юстиції недостатньо робить для того, щоб люди змогли одержати свої гроші на підставі рішень судів.

Наприклад, по управлінню праці та соціального захисту в Богородчанському районі виграно станом на кінець минулого року судових справ чорнобильців на 92.000 грн., проте нікому нічого не виплачують. «Скидається, що це державна змова проти нас, чи що?», – каже Нестор Мартинець, «З одного боку, суди часом по року відтягують вирішення наших справ, з другого боку – виконавча служба не виконує рішень суду».

Про кількість виграних судових справ такого типу сказати точно важко, проте з тих справ, де Нестор Мартинець був представником позивача, виграно приблизно 35-40. Але виконано лише приблизно 10% судових рішень по цих справах.

Насправді ж рішенням Конституційного суду в минулому році було встановлено, що інваліду третьої групи Чорнобиля на оздоровлення повинно надходити в рік 2100 грн., та реально виплатили по 90 гривень. А вже у першій судовій інстанції за рішенням таки було зафіксовано суму у 2100 грн. І після цього Управління праці та соціальної політики дає на таке рішення апеляцію.

Але бувають і випадки, коли позитивне рішення суду за позовами чорнобильців виконуються. Так вже цього року дочекалися виконання рішень суду Сергій Демченко з Коломиї, Марія Рудик з Бурштина, Петро Грабовецький з Івано-Франківська. Але і тут не всі рішення суду були виконані повністю. Більшість – частково…

Наталія Вінничук

Станіславська газета № 25 (27) від 26 червня 2008 року
old_editor, 26.06.2008 04:44



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини