Один із прикарпатських нардепів вважає, що Україні потрібен державний орган, який цілеспрямовано опікуватиметься мовним питанням

"Ми 16 років живемо у власній країні, бо ми є народ, який має власну історію, ментальність і мову. Якщо народ втрачає мову, він втрачає й інші фундаментальні речі, він може втратити державність. Тому нам конче необхідні заходи державного рівня для розвитку й збереження мови українського народу", - заявила член парламентського комітету з питань охорони здоров’я Лілія Григорович.

Однак Україна мусить опікуватися й проблемами мов національних меншин, переконана депутат. "Звичайно, нам необхідно вживати відповідні заходи для розвитку і збереження мов усіх народів України, насамперед корінних. Кримсько-татарський народ, приміром, не має іншого місця на землі, крім своєї землі в Криму", - наголосила Григорович.

"Українська мова зазнавала багатьох утисків, від царських до радянських. І тим не менше, існує 10 стаття Конституції, яка дає право на розвиток усім мовам. Але все одно мовне питання стає козирною картою у політичній боротьбі. І знову наша опозиція, яка при владі про російську мову забувала, тепер починає спекулювати на цьому питанні", - сказала депутат.

"Через усе це нам вкрай потрібен орган, який би дійсно на державному рівні відстежував і займався мовною політикою, плекав і беріг українську та інші мови України", - сказала Григорович.

"Якщо ж "регіонали" знову виступають за дружбу із братніми слов´янськими народами, то нехай беруть приклад із Росії. Нехай порахують, скільки у Російській Федерації автономій, і лиш одна державна мова. І в цьому питанні нам не завадить узяти приклад із Росії", - сказала Лілія Григорович.

Нагадаємо, сьогодні, у Міжнародний день рідної мови, Партія регіонів запропонувала на першому ж пленарному засіданні Верховної Ради розглянути питання захисту прав російськомовних меншин.



Григорович Лілія Степанівна народилася 12 вересня 1957 р. у Івано-Франківську.

Член фракції "Наша Україна" з 05.2002 р., член Комітету з питань охорони здоров´я, материнства та дитинства з 06.2002 р., член Центрального проводу НРУ з 1995 р., член Політради НРУ з 03.1999 р., голова Союзу українок з 2001 р. Освіта вища, у 1985 р. закінчила Івано-франківський медичний інститут, лікар-лікувальник, у 2000 р. - Українську академію державного управління при Президентові України, магістр державного управління.
old_editor, 12.03.2008 01:31



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини