Як врятувати панно Опанаса Заливахи?

Уже кілька останніх тижнів іванофранківці, громадські організації краю пишуть листи, протести Івано-Франківській філії ВАТ «Універсалбанк» і ТзОВ «Білий камінь» про недопустимість знищення монументального твору — мозаїчного панно.

У четвер зранку будівельники мали намір розпочати ремонтно-реконструкційні роботи. Завезли інструменти, матеріали. Випадково на ту пору нагодилося кілька іванофранківців, які зателефонували знайомим, до редакції кількох газет і телебачення, до міської ради, відділу охорони культурної спадщини головного управління культури ОДА, письменникам. Сюди почали прибувати небайдужі люди. Тож ремонтники були змушені залишити місце роботи.

Прибув на місце конфлікту і міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус. Він переконаний, що панно має бути збережено. Це було б найкращим пам’ятником про його автора — Опанаса Заливаху.

Кілька учасників цих подій погодилися висловити свою точку зору.

Володимир Мовчан, директор ТзОВ «Білий камінь»:

— Наш колектив попередив нового орендаря ВАТ «Універсалбанк» про збереження цього панно. А будівельники мали лише переобладнати приміщення, поремонтувати стелю, стіни, відновити опалення.

Михайло Вітошинський, іванофранківець:

— Нещодавно відвідав кілька міст Польщі, Прагу у Чехії, Відень в Австрії. Приємно був здивований тим, що в Європі шанують місця, пов’язані з відомими митцями, музикантами, різними діячами. Для австріяків, поляків, чехів та інших народів такі місця святі. Колись Опанаса Заливаху репресували за його думки, а нині репресують його роботи. Це панно, кожний камінь зберігають його настрій, тепло. Тут усе пронизане духом розуму, моралі і совісті самого автора, тих людей, які 20—25 років пили тут каву, вели цікаві дискусії, просто зустрічалися одне з одним. Заливаха є моральним дороговказом нації. А панно має зберегтися в тому середовищі, в якому нині перебуває.

Володимир Ковальчук, депутат Івано-Франківської обласної ради, перший заступник начальника обл’юсту:

— Ми стали свідками того, як найпривабливіша і найзатишніша кав’ярня міста ще 70-х років може зникнути. Тут завжди збиралися розумні і небайдужі люди Івано-Франківська. Кафе мало свій настрій та ауру, бо творив панно Опанас Заливаха. Гріш ціна нам усім, обласній і міській владі, якщо буде знищено твір відомого правдолюба і митця Опанаса Заливахи...

Представник ВАТ «Універсалбанк» не захотів представитися і сказав, що він не уповноважений коментувати події навколо кафе.

Після палких суперечок на вулиці, у кабінеті міського голови Віктора Анушкевичуса відбулася зустріч представників різних сторін. Там власник кафе «Білий камінь» і представник «Універсалбанку» підписали з відділом охорони культурної спадщини управління культури ОДА необхідний охоронний договір, що зобов’язує їх зберігати панно Опанаса Заливахи.

Василь Мельник, "Галичина"
old_editor, 26.05.2008 15:37



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини