Заборгованість із зарплати найбільше зростає на комунальних підприємствах

Заборгованість із зарплати найбільше зростає на комунальних підприємствах, які знаходяться у сфері управління місцевих органів влади.

Про це повідомив перший заступник Міністра праці та соціальної політики України Павло Розенко.

За даними моніторингу, протягом січня-березня 2008 року загальний рівень заборгованості із виплати заробітної плати збільшився на 3,5 % та становив станом на 1 квітня 2008 року 692,4 млн грн, з якої майже 60 % (410 млн грн) припадає на підприємства-банкрути та економічно неактивні підприємства.

40% (282,5 млн грн) - борг економічно активних підприємств. Протягом січня-березня заборгованість цих підприємств збільшилася на 14,9 % або на 36,7 млн гривень.

Зростання боргу працівникам економічно активних підприємств за цей період відбулося у 22 регіонах. Зокрема, у Івано-Франківській області - на 46,3% (на 789 тис. гривень).

Основними причинами наявності заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах державного сектору економіки залишаються: високий рівень збитковості підприємств, значна прострочена кредиторська та дебіторська заборгованість, низький рівень претензійно-позовної роботи, практика реалізації продукції, робіт чи надання послуг без попередньої їх оплати, недостатня ефективність управління державним майном, неоперативне та неефективне застосування процедур реструктуризації, санації та банкрутства підприємств.

Крім цього, для місцевих органів виконавчої влади проблемою є неефективність та формальна робота регіональних Комісій з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків та погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.
old_editor, 15.05.2008 18:36



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини