У Івано-Франківську триває фестиваль екстремальних видів спорту «Х-Гуцулія»

З 2 по 4 травня в рамках святкування дня міста в Івано-Франківську триває фестиваль екстремальних видів спорту «Х-Гуцулія». Як повідомляє прес-служба міського голови, в програмі фестивалю – чемпіонат з вуличного хокею, скейтбординг, лейкджампінг, танцювальний конкурс колективів у стилі хіп-хоп.

Фестиваль проходить вже втретє. Його організаторами є Івано-Франківська молодіжна організація «Клуб альтернативних видів спорту» та ГО Федерація велосипедного спорту Івано-Франківської області.

Власне День міста івано-франківці святкуватимуть 7 травня. Цього року виповнюється 346 років відколи місто-фортеця Станіславів отримало Магдебурзьку право на самоврядування.

Довідка: Магдебу́рзьке пра́во (німе́цьке пра́во) — одна з найвідоміших правових систем міського самоврядування в середні віки.

Скодифіковані в XIII столітті норми звичаєвого права і судових ухвал німецького міста Магдебурга, перейняті згодом багатьма містами Німеччини, Чехії, Польщі, Литви, України тощо.

Феодальне міське право, за яким міста звільнялися від управління і суду феодала. Воно закріплювало права міських станів — купців, міщан, ремісників. Було юридичним виявом успіхів міського населення у боротьбі проти феодалів.

Встанoвлювало порядок виборів і функції органів міського самоуправління, суду, купецьких об'єднань, цехів, регулювало питання торгівлі, опіки, спадкування, визначало покарання за різні види злочинів тощо. Воно узаконювало нерівність у правах, зважаючи на стать, походження, віросповідання.

old_editor, 04.05.2008 00:04



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини