Прикарпатці написали до Укрпатенту 210 заявок на винаходи у 2007

На конференції ради Івано-Франківських обласних організацій товариства винахідників і раціоналізаторів та спілки наукових й інженерних об’єднань України розглянуто підсумки огляду „Технічна творчість Прикарпаття-2007”.

Торік до Укрпатенту з області надійшло 210 заявок на винаходи, корисні моделі і промислові зразки. Більше ніж в попередні роки використано в народному господарстві об’єктів інтелектуальної власності.

Зросла творча активність у вищих навчальних закладах. Зокрема, вчені державного медичного університету одержали 77 охоронних документів на нові препарати і способи лікування. А кількість використаних винаходів і корисних моделей тут уже перейшла за число 200.

Впевнено заявили про себе Роман Головатчук і Захар Олійник.

Роман, учень Івано-Франківського вищого художнього професійного училища № 3, - дипломант Всеукраїнської виставки інноваційних проектів, один із авторів промислового зразка „Сервант-бар „Античний”.

Дев’ятикласник Ковалівської школи Коломийського району Захар став срібним призером такого ж масштабу виставки „Наш пошук і творчість - тобі, Україно”. Він подивував моделями „Цех з переробки пластмаси” і „Станція технічного обслуговування автомобілів”, що виконані на винахідницькому рівні.

Однак, наголосив голова ради обласної організації ТВР Богдан Середюк, через невиплату винагороди авторам все менше використовується раціоналізаторських пропозицій. Був час, коли в управлінні „Долинанафтогаз” за рік їх подавали 400, а торік по всій області застосовано лише 300. Зовсім втрачено технічну творчість у машинобудівній та легкій промисловості області, в „Прикарпаттяобленерго”.

Визначено переможців огляду і лауреатів проекту „Галицькі кмітливці-2007”, нагороди їм вручив заступник голови обласної ради Остап Дзеса.

Як повідомляла MALAKAVA, у грудні 2007 року Івано-Франківське вище професійне училище № 21 одержало патент на корисну модель – оригінальний пристрій для подрібнення зерна у домашніх умовах.

Раніше «Кращим винаходом 2006 року» визнано «Установку для пірогенного синтезу оксидів металів» (патент № 76477), авторами якого є проректор з наукової роботи Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, доктор хімічних наук, професор, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Миронюк Іван Федорович та головний інженер Калуського дослідно-експерементального заводу Інституту хімії поверхні НАН України Яремчук Богдан Миколайович.

old_editor, 12.04.2008 10:56



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини