Кулеба попередив, що у разі ухвалення рішення про визнання «ЛДНР» Росія вийде з «Мінських домовленостей»

Упродовж декількох хвилин російські ЗМІ спочатку повідомили, що речник російського президента Дмитро Пєсков заявив про те, що «жодних офіційних рішень про можливість визнання Росією «ЛНР» і «ДНР» не приймалося і Москва залишається прихильною до Мінських угод».

А потім Держдума РФ проголосувала за визнання «ДНР» та «ЛНР». «Звернення буде направлено президентові негайно»,- заявив спікер російського парламенту Володін. За його словами, «визнання «ДНР» та «ЛНР» створить підстави для забезпечення гарантій безпеки та захисту жителів республік від зовнішніх загроз». «Заради Донбасу, росіяни готові відмовитись навіть від 13-ої зарплати», - зазначили в Держдумі.

На думку експерті Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, про наслідки такого рішення можна тільки здогадуватись. У разі підписання Путіним документу, може, наприклад, розпочатися офіційна поставка зброї до ОРДЛО, демонстративна відмова виконувати Мінські угоди. Також гіпотетично це може призвести до прийняття «Л/ДНР» до Союзної держави з Білоруссю та/або ОДКБ. Таким чином, зростають шанси ескалації саме на сході України.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба попередив, що у разі ухвалення рішення про визнання «Л/ДНР» Росія де-факто і де-юре вийде з Мінських домовленостей з усіма супутніми наслідками.

Усе це відбувається на тлі повідомлень про повернення російських військ у місця постійної дислокації після навчань та переговорів Путіна з канцлером ФРН Олафом Шольцем.



Леся, 15.02.2022 13:30



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини