«Плівки Медведчука»: Журналісти розповіли, як проходили обміни полоненими

Журналісти Bihus.info опублікували фінальну частину так званих «плівок Медведчука», в якій розповідається про газову війну та обмін полоненими.

«Рятувати полонених чи відстоювати інтереси РФ в газовій війні проти України? Як гадаєте, що в пріоритеті "великого переговорника" Медведчука? Поки трьохстороння група відстоювала позицію України в газових контрактах, за лаштунками Медведчук переконував владу пристати на пропозиції РФ. А омбудсмена т.зв. «ЛНР» – не погоджуватись на вигідний для України обмін», - пише Bihus.info.

Журналісти повідомляють, що Медведчук також домовлявся про обмін полоненими. Він спілкувався з так званою відповідальною за обмін в «ЛНР» Ольгою Кобцевою, відповідальною за обмін в «ДНР» Дариною Морозовою і «міністром оборони ДНР» Володимиром Кононовим.

На одному із записів Кобцева розповіла, що українська сторона збирається провести обмін «1 на 7». Медведчук сказав їй перешкодити обміну. У підсумку він не відбувся.

Також згадується обговорення обміну «кіборга» Андрія Гречанова (Рахмана) на росіянина Володимира Старкова. Раніше колишній радник Міністра оборони Олексій Мочанов розповідав, що  мав обміняти Старкова на Гречанова.

У розслідуванні йдеться, що Медведчук обговорював його з «Міністром оборони «ДНР» і обурився тим, що ним керуватиме «якийсь Мочанов». Він заявив, що обмін повинні провести «перші», що дозволить створити прецедент, адже тоді президент помилує Старкова. 

У день запланованого обміну Медведчук подзвонив Кононову і скасував його. У розслідуванні йдеться, що таке рішення здивувало навіть бойовиків. Обмін все ж провели, але після того, як тодішній президент Петро Порошенко повернувся із Франції і особисто прийняв в ньому участь.

Леся, 08.06.2021 07:36



Вибір редакції

Найпопулярніші новини