Влада хоче законодавчо закріпити інструмент боротьби з опозицією та бізнес-конкурентами – політолог

Президент Володимир Зеленський вніс в Верховну Раду як невідкладний законопроект про деолігархізацію. На думку політолог Віталія Бали, мова йде про «черговий популістський шедевр», який може мати дуже негативні наслідки для країни, якщо буде втілений у життя.

Виявляється, каже експерт, є в чинній українській владі люди, а можливо і сам Зеленський, які винайшли свою дефініцію терміну «олігарх». Згідно неї, олігарх – це людина, яка приймає участь у політичному житті, має значний вплив на засоби масової інформації, є  кінцевим бенефіціарним власником (контролером) суб'єкта господарювання, який на день введення в дію закону є суб'єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному товарному ринку. Окрім того, підтверджена вартість активів особи (та осіб, бенефіціаром яких вона є) перевищує 1 мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

«Повне нісенітниця на цьому не завершується, виявляється, що буде створено Реєстр олігархів, а рішення про включення особи у цей реєстр буде приймати РНБО України на підставі подання від Кабміну, члена РНБО, НБУ, СБУ чи Антимонопольного комітету. На мою думку, чинна влада має намір законодавчо закріпити інструмент боротьби не тільки з опозицією, але й бізнес-конкурентами представників чинної влади, які є у РНБО, у Кабміні, СБУ і Антимонопольному комітеті. Тобто, комусь з влади заважає якийсь бізнесмен, або хочуть забрати у нього бізнес, подається на цього бізнесмена "донос" у РНБО України і справу зроблено. Випадкові люди у владі будуть триматись за цю владу всіма методами і засобами, аби її не втратити. Тому, забудьте обіцянку Зеленського, під час виборчої кампанії, що він йде тільки на один термін. Вони ще можуть ініціювати збільшення терміну перебування на посаді президента і скасування обмеження щодо кількості термінів», - пише у Фейсбуці Бала.

Леся, 03.06.2021 11:29



Вибір редакції

Найпопулярніші новини