Доній про «харківські угоди»: Це була фальсифікація та фізичне насилля

Рада національної безпеки та оборони доручила Службі безпеки України з’ясувати обставини голосування Верховною Радою за Харківські угоди у 2010 році. Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу за результатами засідання Ради нацбезпеки.

За його словами, СБУ може відкрити провадження за ст. 111 КК України (державна зрада) щодо деяких депутатів, якщо вважатиме це за необхідне.

Данілов нагадав, що 27 квітня 2010 року за схвалення угоди між Україною та РФ щодо продовження перебування Чорноморського флоту РФ у Севастополі на 25 років голосували 236 депутатів, а наслідками такого рішення стали окупація Криму та війна на Донбасі.

«Тут дуже багато цікавих персонажів, які на сьогоднішній день продовжують знаходитися в українській політиці...», - зазначив він.

За словами Олександра Донія, який в той час був народним депутатом, давно слід було притягнути до відповідальності ініціаторів «харківських угод».

«Бо це не про "чесне голосування депутатів". У регіоналів не було легітимної кількості депутатів в сесійній залі. Але в них була достатня кількість карток. Отриманих в корупційний або фальсифікаційний спосіб. Щоб проголосувати чужими картками слід було отримати доступ до чужих робочих місць. І для цього відсунути депутатів з цих місць. Хто буде незгідний-бити. Тобто, "ратифікація "Харківських угод"-це фальсифікація і фізичне насильство», - написав у Фейсбуці Доній.

В той же час політик впевнений, що цього разу справа ця повністю розслідувана не буде.

«Нагадаю, що я найбільше постраждав тоді фізично від оскаженілих "регіоналів". В сесійній залі мене тримали 5 регіоналів, а шостий згори наносив удари по потилиці. Після того я два місяці провів у лікарні з важким струсом мозку. Два тижні не міг вставати... Це-те, що на поверхні. А от те, що з іншого боку. Це те, що ті події були значною мірою узгоджені між владою(Януковичем) і керівництвом тодішньої опозиції, про це мало хто знає... І моє побиття керівництво опозиції не захотіло доводити до судової тяжби... Вони мене просто здали.. І , підозрюю, що не лише мене. Чи Ви думаєте, що охоронці Литвина кожен день ходили в сесійну залу з парасольками? Тож чи потрібно розслідувати так звані "Харківські угоди"-так! Чи потрібно карати організаторів-так! Чи буде досліджено, хто з ким домовлявся -сумніваюсь. Але добре, щоб початок був покладений. Рано чи пізно країна має дізнатися всю правду!» - написав Доній.

Леся, 12.03.2021 08:34



Вибір редакції

Найпопулярніші новини