На порозі вузу або тестуються всі

"А ти записався на тестування?" — так мав би звучати слоган соціальної реклами зовнішнього незалежного оцінювання.

І суворий дядечко-академік на плакатах мав би тицяти пальцем у всіх без винятку перехожих. Навіщо така жесть? Без результатів тестування жоден вітчизняний вуз цього року не допустить абітурієнтів до вступного конкурсу. Це стосується як випускників-2008, так і тих, хто закінчив школу раніше.

Відтепер, щоби стати студентом вищого навчального закладу — чи стаціонару, чи заочного відділення, — всі мусять складати тести. Приймальні комісії вузів проводитимуть конкурсний відбір виключно за сертифікатами Українського центру оцінювання якості освіти, що їх вступники отримали у поточному році.

Очікується, що така практика підвищить престиж здобуття знань і покладе край корупції у системі середньої і вищої освіти.



Коли місце і час змінити не можна

Вважайте: часу, впродовж якого ще можна зголоситися на тестування, залишилося обмаль. Реєстрацію припинять 20 лютого о 17 годині 15 хвилин — відстрочки не буде. "Комп´ютерна програма, яка обробляє дані реєстрації, побудована таким чином, що після зазначеного часу будь-яке втручання запускає механізм її самознищення", — наголошує Богдан Томенчук, директор Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти. Отже, хто не встигне — о´ревуар, пролітає до наступного року.

Станом на 20 січня в регіональний центр надійшло трохи більше 10 тис. заяв, а це всього 15% від прогнозованої кількості учасників тестування. Ймовірне повторення синдрому, який українці часто виявляють у кризових ситуаціях в силу специфіки свого характеру, називається — "ломанутися". І хоча, за словами пана Томенчука (журналісти мали змогу пересвідчитися), ресурси центру дозволяють опрацьовувати по максимуму тисячу заяв на день, де гарантія, що відомості про кандидатів, зареєстрованих останнього дня о 16.55, надійдуть із місць у центр до "гарячого часу"? Гірко до сліз може бути десяткам і навіть сотням "тормозів".

Куди бігти, щоби встигнути? До пунктів реєстрації учасників тестування — вони створені у всіх школах-одинадцятирічках. Випускникам минулих років слід зголошуватися до Єдиних пунктів реєстрації, які знаходяться при кожному міському та районному відділах освіти (на базі методичних кабінетів). Там випускники особисто заповнюють заяву. (Як виняток, інвалідів І, ІІ груп та дитинства реєструють батьки чи опікуни. Передбачено, що неповносправні тестів не складають, вузи зарахують їх поза конкурсом). У заяві вказують, з яких предметів є бажання пройти незалежне оцінювання. Врахуйте, що предмети можна змінювати — якщо прийти в той самий пункт, де реєструвалися, і переписати заяву. Але! Така можливість чинна тільки до часу "Х" — 17 години 15 хвилин 20 лютого.

Відповідно до наказу Міносвіти, на тестування виносяться українська мова й література, зарубіжна література, історія (всесвітня й України), математика, біологія, фізика, хімія, географія, основи економіки й основи правознавства. Кожному зареєстрованому учаснику оцінювання надається можливість пройти тестування з трьох предметів: української мови і літератури — обов´язково, і одного-двох із перерахованих — на вибір (для нацменшин тести перекладуть рідною мовою).



Багатий вибір

Вибір предметів диктують вузи. До 20 січня всі без винятку вищі навчальні заклади повинні були визначити, які предмети братимуться до уваги при зарахуванні вступників на ту чи іншу спеціальність.

У межах наказу МОН № 1172 "Про затвердження Умов прийому до вищих навчальних закладів України" (www.osvita.org.ua), таких предметів має бути "не більше трьох разом з українською мовою і літературою". Документ передбачає, що вузи проводять вступні випробування тільки з іноземної мови (на які спеціальності, див. у наказі) і творчі конкурси (напр., рисунок — на архітектуру, дизайн, моделювання одягу тощо).

Перелік предметів навчальні заклади, зокрема Прикарпатський національний університет, Національний університет нафти і газу й Івано-Франківська державна медична академія, оприлюднили на своїх сайтах. Дізнатися про це можна й у приймальних комісіях.

Так, університет нафти і газу на 8-ми факультетах із 12-ти врахує результати тестування з математики, фізики та української. А в медакадемії на більшість факультетів потрібні біологія й хімія плюс українська.

Важливо, що сертифікати (завірені копії) дозволено подавати у всі навчальні заклади України, де є обрана спеціальність. А ще результати тестування з української мови і літератури та з історії України за бажанням випускників можуть бути занесені в атестати — тоді не буде потрібно складати випускні іспити в школі. Ну, хіба що хтось захоче кращої оцінки. І в цьому є сенс, адже при конкурсному відборі, коли за право вчитися змагатимуться абітурієнти з рівними балами сертифікатів, вузи зважать на документ про середню освіту. Чи враховувати середній бал атестата, чи тільки оцінки з профільних предметів, навчальні заклади визначаються до 15 березня — за три місяці до старту національної вступної кампанії кожен вуз мусить оприлюднити свої умови вступу.

Перетрусити в пошуках найбільш сприятливих варіантів факультети всіх 360 вузів країни в принципі нереально. І знову доведеться робити вибір: куди податись? Навала абітурієнтів очікується або в дуже розкручених вузах, як-от "інститут Поплавського", або в тих, що дають справді якісні знання, як-от Києво-Могилянська академія. "Цьогорічне незалежне оцінювання фактично є тестуванням і шкіл, і вузів, — відзначає начальник головного управління освіти і науки в області Зінаїда Болюк. — Минулого року половина випускників не склала тести, так що окремі навчальні заклади, відчуваючи дефіцит вступників, занижували конкурсний "поріг" і брали навіть з трійками і двійками за 12-бальною шкалою. Тепер такий варіант не пройде".

Знання чи гроші?



До участі в конкурсі допустять тільки тих, хто отримає 124 бали ("вилка" — від 100 до 200). Це — нижня межа шкільної трійки. Хто не дотягне 1-1 бали, можуть подавати апеляцію — а раптом "ручна" перевірка щось та й компенсує. Апеляції, як і торік, можуть подаватися на процедуру оцінювання (цьогоріч передбачено кілька додаткових ступенів захисту інформації та попередження контактів відповідальних осіб із учасниками тестування) і на його результати. Протест подають особисто. Оцінки, тобто результати, виставляють за двома системами — 12-ти і 200-бальною.

Принципових змін у структурі тестів не передбачається: 20% завдань — прості, 20% — складні, 60% — середньої складності. З 9 лютого на сайті регіонального центру (www.test.if.ua) можна буде пройти он-лайн тестування з усіх предметів. Ми мали змогу розв´язати завдання з історії України — 60 питань. Правильно відповіли, підсумував комп´ютер, на 38, результат — чотири, або 132 бали. Не варто ризикувати: тести складені так хитро, що вгадати правильну відповідь неможливо. І водночас просто: якщо підручник читали, уважайте, склали.

Не варто "напрягатися" військовикам строкової служби, які звільняються в запас, і людям з обмеженими можливостями — їх зарахують на державну форму навчання лише за співбесідою.

(Між іншим, у Вінницькому медінституті інваліди — 30% першокурсників, у Луганському університеті — 25%). Преференції мають призери олімпіад, учасники державних освітніх конкурсів, "медалісти" (золоті й срібні), володарі грамот з певних предметів — "особливі умови прийому" передбачають, що цих вступників прийматимуть першочергово.

Є шанс безплатно вчитися у слухачів підготовчих курсів (500 грн. у Прикарпатському, 690 грн. в університеті нафти й газу, для порівняння — 5000 грн. у Львівській політехніці).

За результатами попереднього тестування, яке проводить вуз, вони отримують рекомендацію для зарахування на "державні" місця відповідно до квоти для кожного навчального закладу. Якщо ж слухачі курсів не набрали балів — ідуть за загальним конкурсом.

Тестування не уникнути. "Незалежне оцінювання якості знань випускників є позитивним фактором, — вважає Федір Козак, проректор Національного університету нафти й газу, голова Асоціації ректорів вузів ІІІ-IV рівнів акредитації. — Тестування дає уявлення про підготовку школярів, спрощує роботу з відбору студентів, знімає тиск із керівництва вузів. А найголовніше — переконує в тому, що первинними є знання, а не гроші".

ДО ТЕМИ:

Двадцять років тому вузи закінчували 25-30% випускників шкіл. Таке ж співвідношення наразі є у Франції (92 вузи на 61,1 млн.), в Іспанії (78 вузів на 44 млн.), Німеччині ( 87 на 83 млн. жителів). Навчання у вищій школі Німеччини та Франції для громадян країни — безкоштовне, у Голландії студенти оплачують 30% його вартості ($1,4 тис.), в Англії та США платять повністю ($6-8 тис.). В Україні у вузах вчаться 70% випускників, вартість навчання від $300 до $3 тис. В рейтингу 500 кращих вузів світу немає жодного українського.



За матеріалами газети "Галицький Кореспондент"
old_editor, 12.04.2008 17:53



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини