Можна кваліфікувати як замах на державний переворот – Коліушко про опитування в день виборів

На сторінці президента Володимира Зеленського з’явився відеоролик, в якому він оголошує про проведення референдуму чи опитування 25 жовтня 2020 року в день голосування на місцевих виборах щодо 5 невідомих питань. Якщо це не фейк і не провокація ворогів президента, то це можна кваліфікувати як замах на державний переворот, пише у Фейсбуці політолог Ігор Коліушко.

«Всупереч 19 та 106 статтям Конституції України, і взагалі не посилаючись на Конституцію, В. Зеленський оголошує проведення референдуму чи опитування, на що немає жодних повноважень. Він сам нагадує, Парламент тільки готується ухвалити відповідний закон, але при цьому заявляє, що йому "не потрібне благословення від політиків". І закінчує своє звернення: "Буде так як вирішиш ти!".
Пам'ятаєте настанови з плакатів "украинський выбор" Медведчука: "Страной управляєш ти, а нє тє кого ти вибіраєш"? Це технологія делегітимізації влади і правових основ держави загалом з метою розколу суспільства, відтак унеможливлення опору зовнішній агресії. Це те саме, що на місцевому рівні робили так звані "реєстратори громад" - розколювали сільські громади, сварили людей між собою...», - пише Коліушко.

За його словами, те, що заявляє Зеленський не відповідає Виборчому кодексу і навіть ще не ухваленому закону про всеукраїнський референдум у редакції його першого читання.

«Ступінь загроз нашій державі від такого кроку можна буде оцінити, коли дізнаємося ті 5 питань. Але акт публічного "топтання" Конституції України і заклик реалізовувати політику розколу українського суспільства вже відбувся», - додав експерт.

Леся, 13.10.2020 12:59



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини