Політолог про рейтинги партій: «Слуга народу» - падає, «Батьківщина» - завмерла, «ЄС» - росте

Центр Разумкова опублікував рейтинг політичних партій.

• 45,4% – Слуга народа
• 13,8% – ОПЗЖ
• 12,3% – ЄС
• 8% – Батьківщина
• 5,2% – Сила і честь
• 2,9% – Громадянська позиція
• 2,9% – Радикальна партія
• 2,5% – Голос

За словами політолога Віктора Тарана, партія «Слуга народу» частково втратила підтримку через земельної реформи та антисоціальної реформи трудового законодавства.

«Внутрішні скандали, невдала кадрова політика і далі битимуть по рейтингам. Але думаю найближчі місяці нижче 40% він не впаде. Занадто великі очікування в довіра у виборців до ЗЕ», - відзначає Таран..

ОПЗЖ «стоїть» на місці оскільки «проросійський» електорат має сталу нішу. На думку експерта, рейтинг цієї партії може суттєво вирости лише за умови повернення окупованих територій із правом голосу на виборах.

«ЄС єдиний росте. Чому? Все просто - вони єдині займають чітку позицію по всіх безпекових та внутрішніх питаннях. Їх політична сила єдина виступає як послідовна опозиція, яка захищає українські інтереси. Однак ця ніша теж має свої межі росту, які на цьому етапі не перевершують 15%», - відзначив політолог.

А от партія Тимошенко «завмерла».

«І у цьому вона повинна винити виключно себе. Оскільки до останнього вона вірила, що домовиться із ЗЕ про коаліцію та своє прем’єрство її політична сила протягом вересня-січня активно  не критикувала жодні ініціатива ЗЕ. Протягом осені ні її ні депутатів не було ні на акціях протесту проти земельної реформи. Та і самі протести обмежились «киданнями листочків» на комітеті. Вона публічно не підтримала профспілки у їх боротьбі проти антисоціальних урядових законопроектів. Законопроект Уряду про новий трудовий кодекс вона теж публічно проігнорувала, незважаючи на те, що він наступає на права соціально незахищених верств. Зважаючи, що Юля завжди відстоювала соціалістичну ідеологію така пасивність призвела до розчарування виборців і коштувала їй політичній стагнації. Якщо вона не займе найближчим часом пооактивну позицію (наприклад не підтримає оголошену на 30 січня профспілками акцію День Гніву) рейтинг почне котитись вниз до 5-6%» - вважає політолог.

Леся, 30.01.2020 07:27



Вибір редакції

Найпопулярніші новини