Нардеп Савчук пропонує ВР зменшити розмір грошової застави для кандидатів на місцевих виборах

Нардеп від Прикарпаття Оксана Савчук зареєструвала у Верховній Раді проект закону #2769 про внесення змін до Виборчого кодексу, який пропонує встановити розмір грошової застави для кандидатів на місцевих виборах у сумі чотири мінімальні зарплати за кожних 90 тис. виборців. Про це у Фейсбуці пише лідер «Свободи» Олег Тягнибок.

«Нагадаю, що напередодні ЗЕпрезидент підписав новий Виборчий кодекс, яким існуючу досі заставу збільшив у 40 разів - майже до 100 млн грн для партії, яка захоче взяти участь у виборах по всій Україні. Тим самим зробив можливою участь у виборах фактично тільки для олігархічних партій», - пише політик.

За його словами, у більшості європейських держав, зокрема в Бельгії, Грузії, Данії, Польщі, Фінляндії, ФРН, реєстрація кандидатів чи списку кандидатів здійснюється взагалі без застави - на основі збору підписів виборців. У Польщі, наприклад, кожна партія має зібрати 5000 підписів в окрузі на підтримку власного списку. У Німеччині ще простіше - всього 200 підписів.

«Це і є демократія, про яку так багато говорить наш новий гарант. Тому й вимагаємо від нього і від його моновлади підтримати законопроект «Свободи». Не ґвалтувати Конституцію, не цементувати олігархат у владі, а встановити те, що обіцяли, йдучи до влади. Справедливість», - пише Тягнибок.

Леся, 18.01.2020 12:55



Вибір редакції

Найпопулярніші новини