Олещук: Найбільша проблема на цих виборах буде пов'язана з мобілізацією виборців

Найбільша проблема на цих виборах буде пов'язана з мобілізацією виборців, про це у Фейсбуці пише політолог Петро Олещук.

За його словами, в першу чергу, нова виборча система виглядає дуже заплутаною для звичайного виборця, якого ЗМІ уже залякують кількістю бюлетенів та складністю голосування. Звісно, каже політолог, це може відсторонити від участі у процесі найменш політично-активних виборців, які банально не захочуть розбиратися у всіх цих списках та цифрах.

Окрім того, Олещук нагадує, що місцеві вибори завжди відзначаються нижчою увагою та явкою виборців. На жаль, значна частина громадян досі вважають, що обирати треба лише президента, а потім все інше "якось саме буде вирішуватися". Хоча місцеве самоврядування може зробити життя кожного нестерпним, додав експерт.

«Пандемія та карантин неодмінно накладуть свій відбиток на участь громадян у виборах. Для когось перспектива зараження буде сильнішим аргументом, аніж необхідність проголосувати. І це - факт. Тож дуже далеко не всі з тих, хто зараз дає відповіді про власні уподобання, прийде на дільниці. Тут все буде залежати від лояльності та активності виборців певної політичної сили. Приміром, серед нинішніх парламентських сил традиційно непоганим рівнем мобілізації відзначається виборець "Батьківщини". Це, до речі, відзначалося неодноразово на виборах у "ефекті Тимошенко", коли кінцевий результат її самої та її політичної сили був дещо вищий, ніж прогнозували перед виборами. Тут справа, як мені видається, саме у мобілізованості виборців», - пише Олещук.

Так само, каже він, традиційно  «зарядженими» є націоналісти.

«Але у них я зараз бачу іншу проблему. На тлі поширення в сучасній Україні теми патріотизму у нас виникає все більше "пара-націоналістичних" політичних сил, які, з одного боку, використовують риторику націоналістів, але не є націоналістами по суті. Ясно, що всі ці "патріоти" намагаються "розмити" традиційний електорат націоналістів, який, як я вже відзначив вище, традиційно дуже "заряджений" на боротьбу. Загалом, думаю, найкращі можливості максимальної мобілізації власного електорату на цих виборах у політичних сил з певними давніми традиціями та стабільним електоратом. Звісно, впливатиме на мобілізацію і реальна політика. Скандали, проблеми, конфлікти будуть привертати увагу виборців, і, можливо, нададуть можливість втягнути їх у політичний процес. Тож можу припустити, що останній місяць виявиться максимально "скандальним". Щоправда, далеко на факт, що перенасичення інформаційного простору негативом призведе до очікуваного ефекту, а не до розчарування у політиці загалом», - вважає політолог.

Леся, 28.09.2020 09:05



Вибір редакції

Найпопулярніші новини