У Галичі ділять компенсації: У хаті по коліна води – 20 тис. гривень, менше води – не заплатять

Повінь в Галичі 24-25.06.2020 торкнулася багатьох жителів району. Всі галичани чули і бачили, як над містом кружляли гелікоптери з президентом Зеленським, прем’єром Шмигалем, міністром МВС Аваковим та керівництвом області, оцінюючи обсяг стихії. Міською радою було створено комісії з числа депутатів та працівників міської ради, що дуже швидко та оперативно обійшли зони підтоплення в м. Галич та склали відповідні акти, які 02.07.2020 затвердила позачергова сесія Галицької міської ради.

Після масштабного паводку у Галичі станом на шосте липня затверджено понад 500 актів, якими зафіксовано факти підтоплення будинків, господарських будівель, присадибних ділянок тощо. Про це у Фейсбуці пише Ольга Головашкіна.

За її інформацією, протягом вихідних 4-5 липня депутатським корпусом опрацьовано інформацію та прийнято рішення, яким визначено 129 домоволодінь, де рівень води в житловому будинку був вище підлоги. Зі слів секретаря ради, згідно рішення, саме цим 129 заявникам буде, ймовірно, виплачено по 20 000 грн. на подолання наслідків стихії.

«Якщо в хаті було води по коліна, намокли меблі і техніка, потріскали стіни, знищено городину,….-то на що саме витратити цю жалюгідну подачку від влади, і що робити решті галичан, в кого вода залила повністю підвали, пішла під підлогу, позривала ламінат, знищила запаси харчів, зерна, але не була вище плінтуса, проте наробила чимало шкоди (по стінах і стелі пішов грибок, всі міжкімнатні двері не закриваються, ламінат розійшовся, а в підвалах і досі вода, будинок потребує негайного капітального ремонту). Тобто всі решта майже 400 постраждалих галичан не отримають абсолютно нічого?
А як же гучні заяви прем’єра про виділення Івано-Франківській області 480 мільйонів на подолання наслідків стихії? Я розумію, що в пріоритетах дороги і мости, але ж хто допоможе людям бодай частково відновити будинки?» - пише жінка

Вона стверджує, що ані міський голова Орест Трачик, ані секретар ради не змогли пояснити, згідно чого виникло таке формулювання в рішенні міської ради від 5.07.2020, як «вода була вище підлоги», і чому саме допомогу отримають тільки ті, хто підпав під це формулювання?

«Тому виникає питання, чи розуміє депутатський корпус, що цим рішенням вони абсолютно нелогічно забрали можливість отримати обіцяну та таку потрібну компенсацію решті понад трьомстам власників домогосподарств в м. Галич? Ну і, наостанок, чи може депутат, чи працівник міської ради, не будучи фахівцем у будівництві, не маючи спеціальних знань та навиків, описати суть збитків-постає цілком логічне питання: чому в складі комісії немає представників архітектури, РДА, які, власне, і є розпорядниками коштів. Тому звертаємося до Галицької РДА, Івано-Франківської ОДА, прем’єра та уряду з проханням посприяти в отриманні допомоги з резервного фонду всім галичанам згідно затверджених міською радою 2.07.2020 р. актів обстеження, що постраждали від повені та переглянути розмір грошової допомоги на подолання наслідків стихії, бо озвучена сума аж ніяк не співмірна з обсягами завданої шкоди!» - написала жінка.

Нагадаємо, голова Івано-Франківської ОДА Віталій Федорів повідомив, що родичам, які втратили під час стихії рідних випалять компенсацію у розмірі 200 тис. гривень, ті, хто втратив житло отримають 300 тис. гривень. Також він додав, що компенсацію постраждалі від стихії мають отримати до кінця наступного тижня. Підтвердив інформацію про те, що мешканці Прикарпаття отримають компенсації і голова уряду Денис Шмигаль.

Леся, 06.07.2020 19:17



Вибір редакції

Найпопулярніші новини