Крок до здачі національних інтересів. Україна підвищила статус переговорників у Мінську

Президент Володимир Зеленський своїм указом сформував переговорну групу в Мінську і ввів до неї віце-прем’єра, міністра із питань тимчасово окупованих територій, заступників міністрів та голів профільних парламентських комітетів. Таким чином, він підвищив статус переговорної групи.  На думку голови Офісу президента Андрія Єрмака, таким чином переговорному процесу буде наданий додатковий імпульс для ефективної роботи.

Із такою думкою категорично не погоджується народний депутат Ірина Геращенко, яка раніше представляла Україну в підгрупі з гуманітарних питань. За її словами, мова йде про продовження легітимізації «республік», новий крок до реалізації сценарію Кремля про «прямий діалог з Донецьком і Луганськом».

«Чому? Тому що в переговорну групу офіційно вводяться представники виконавчої влади на рівні віце-прем‘єра і заступників міністрів. Тим самим піднімаючи статус так званих «представителей» ОРДЛО , які сидять в Мінську як запрошені, а не учасники. До речі, рівень представництва росіян там навпаки поступово знижувався, тактика Кремля - знижувати статус, демонструючи, що москвичі там лише модератори, а не безпосередні учасники і відповідальні за війну. Присутність в Мінську керівників профільних комітетів ВР також дозволить РФ і їх маріонеткам більш голосно говорити про «узгодження українського законодавства з ОРДЛО», - пише у Фейсбуці Геращенко.

За її словами, Україну вперто штовхають до місцевих виборів на Донбасі під дулами автоматів.

«Це будуть псевдо вибори, звичайно, але вони допоможуть Москві зняти санкції . Зеленський заявив, що він проведе вибори і закінчить війну, забувши, що не він її починав. Мені прикро, адже ми залишили наступникам сильну переговорну позицію , й щодня спостерігаємо послаблення України, повільне просування наративів Кремля про « внутрішній конфлікт». Шкода, що нинішні учасники переговорного процесу або цього не усвідомлюють , або роблять вигляд, що не усвідомлюють , як подібними ідеями і рухами легітимізують цю тактику Кремля», - відзначила Геращенко.

Леся, 05.05.2020 17:23



Вибір редакції

Найпопулярніші новини