У діях президента Зеленського побачили ознаки правопорушення через те, що він прийняв у подарунок велосипед

Прикарпатський юрист Мирон Дмитрик звернувся з листом до НАЗК, в якому просить вжити до президента Володимира Зеленського заходити, передбачені законодавством у зв’язку з отриманням ним подарунку, розмір якого перевищує встановлений законом.

Мова йде про велосипед, який Володимиру Зеленському подарувала президент Естонської Республіки.

«Президент України може приймати подарунки, які відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність, якщо вартість таких подарунків не перевищує один прожитковий мінімум для працездатних осіб, встановлений на день прийняття подарунка, одноразово. Станом на 26.11.2019 р. – 2007 гривень. Сукупна вартість таких подарунків, отриманих від однієї особи (групи осіб) протягом року, не має перевищувати двох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатної особи на 1 січня того року, в якому прийнято подарунки (у цьому році це 3842 грн.). Вартість отриманих Володимиром Зеленським подарунків від Президента Естонської Республіки ймовірно є значно вищою, ніж визначені Законом граничні суми. Так, за інформацією зі спеціалізованих інтернет-сайтів з продажу електровелосипедів, орієнтовна вартість подібної моделі складає понад 25000 гривень», - сказано у зверненні Дмитрика до НАЗК.

Саме тому, Дмитрик вважає, що в діях президента, який прийняв дорого вартісний подарунок, можуть міститись ознаки корупційного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.172-5 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Окрім того, юрист додав, що велосипед не може вважатися подарунком державі, оскільки він є іменним.

«Зважаючи на деякі попередні реакції і коментарі, наголошую: це не намагання хайпанути. Перед законом всі рівні. Більше того, гарант Конституції повинен бути зразком дотримання вимог законодавства. Але якщо особі, яка працює на такій високій посаді, недостатньо диплома юриста, то в його Офісі мали б бути високооплачувані фахівці, які мають слідкувати за такими нюансами і запобігати таким факапам», - відзначив Дмитрик.

За його словами, в НАЗК ймовірно спробують спустити справу на гальма.

Леся, 12.12.2019 07:11



Вибір редакції

Найпопулярніші новини