Погодження «формули Штайнмайера» це не зрада і не перемога, а крок у переговорному процесі - Фесенко

Погодження «формули Штайнмайера» це не зрада і не перемога, не капітуляція і не мир. Це процедурний крок в переговорному процесі, який дає можливість провести зустріч в Нормандському форматі на рівні лідерів країн. Про це у Фейсбуці пише політолог Володимир Фесенко.

За його словами, цю формулу ще треба вписати в Дорожню карту виконання Мінських угод, в якій треба взаємоув’язати питання безпеки і питання політичного врегулювання.

«Потенційні ризики пов’язані не з «формулою Штайнмайера», а з іншими можливими проблемами: 1) можливість внутрішньополітичної кризи, якщо значна частина українських громадян і вагома частина впливових політичних сил категорично не погодяться на домовленості по мирному врегулюванню конфлікту на Донбасі і влаштують масові протести; 2) погодження на неприйнятні для нас умови проведення місцевих виборів на Донбасі, зокрема на проведення цих виборів під дулами автоматів і під контролем так званих «ДНР» і «ЛНР»; 3) якщо «особливий статус» буде отриманий так званими «ДНР» і «ЛНР» (оце тоді і буде капітуляція)», - пише Фесенко.

За його словами, поки що жодних червоних ліній не перейдено, але існують потенційні ризики і червоні лінії, про які президент Володимир Зеленський і керівництво країни мають пам’ятати.

«Всі ключові проблемні питання (формула виборів, питання безпеки і припинення бойових дій, тлумачення «особливого статусу», тощо) залишаються непогодженими, і всі потенційні ризики пов’язані саме з цими питаннями», - додав політолог.

Леся, 02.10.2019 11:29



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини