Засновники та провідники ОУН були чесними й безкорисливими людьми, боролися за ідею, а не за «корито» - Цапович

З лютого 1929 року на еміграції у Відні внаслідок роботи Першого конгресу українських націоналістів було створено Організацію Українських Націоналістів (ОУН). Її осердям стала Українська Військова Організація (УВО), яка діяла від 1920 року. Полковник Євген Коновалець став Першим Головою ОУН. Коновалець мав рідкісну вдачу об'єднувати, замирювати й консолідувати людей. Завдяки цій вдачі та колосальному моральному й політичному авторитету Коновалець зумів об'єднати розрізнені політичні угруповання в єдину ОУН, говорить голова партії «ОУН» Віталій Цапович.

За його словами, нині співставляючи історію та сучасність передусім маємо зауважити, що Коновалець, Мельник, Бандера, Шухевич, Ленкавський, Ребет, Стецько й ціла плеяда визначних діячів ОУН, як і її рядове членство - це жертовні й безкорисливі люди. Вони жертвувати своє життя на Вівтар України та не вимагали для себе привілей, мільйонів доларів, маєтків, розкоші, тощо...

«Нині, як подивимося під час сесії Івано-Франківської обласної чи міської ради на шикарний автопарк біля будинку ОДА і облради на якому нині висить банер "90 років ОУН" напрошується думка, що чимало можновладців просто спекулюють історичною славою борців за волю України. Для них патріотизм і націоналізм - це прибутковий бізнес... Час-від-часу у Франківських медіа з'являються скандальні історії про тотальну вирубку Карпатських лісів, автопарк облради, різні мільйонні тендери, злодійство й безгосподарність місцевих псевдопатріотів можновладців» - відзначає Цапович.

За його словами, націоналізм і патріотизм не має бути декоративним.

«ОУН і УПА мають бути визнані не лише на папері. Я знаю з десяток ветеранів ОУН і УПА, які отримують допомогу переважно від благодійників. Нашому побратим Іллі Сливінському, якому вже пішов 92 рік життя Тисменицька міська рада вже третій рік не хоче виділити земельну ділянку замість тої землі, яку забрала совєцька влада.  Націоналізм має бути сенсом життя, а не способом дурити людей перед виборами, аби ботім роздавати земельні ділянки, будувати власні бізнеси та надмірно збагачуватися сіючи в народі зневіру та розпач. Якби нинішні націоналісти були такими, як ті, що 90 років тому заснували ОУН Україна була би зовсім інакшою. І різні медведчуки не почували би себе тут господарями життя», - говорить Цапович.

Леся, 02.02.2019 12:54



Вибір редакції

Найпопулярніші новини