Ініціатори відкриття першого пам'ятника Бандері реально ризикували життям - Цапович (унікальні фото)

Коли монументи стають борцями...

Голова ОУН Віталій Цапович для «Малакави»:

14 жовтня на Свято Покрови 1990 року, ще за існування совєцького союзу біля отчого порогу Героя України та Провідника ОУН Степана Бандери в його рідному селі Старому Угринові Калуського району Івано-Франківщини було відкрито перший пам'ятник Бандері.

А ще в травні 1990 року після з'їзду Спілки Незалежної (Націоналістичної) Молоді (СНУМ) його учасники заклали в Старому Угринові символічний камінь під майбутній пам’ятник.

Слід зауважити, що ініціатори відкриття пам'ятника реально ризикували життям, адже КГБ, комуністична влада, міліція всіляко протидіяли відкриттю пам'ятника. 

Так при перевезенні погруддя Бандери з Житомира, яке виготовив архітектор Віктор Рожик під машиною була виявлена вибухівка. 

Врешті пам'ятник Степану Бандері був підірваний. А 30 червня 1991 року відновлений. В липні того ж року вдруге підірваний при чому тоді постраждало внаслідок вибуху багато осель староугринівчан та був поранений кулею зі зміщеним центром автоматниками, що стріляли в охорону пам'ятника член СНУМ із Калуша Василь Максимчук.

Тому коли згадуємо Свято Покрови, як День Козацтва, УПА та Захисника України маємо згадати його і, як День повернення Степана Бандери в Україну, хоча прах Бандери нині в далекому Мюнхені, але саме на Покрову 1990 року він у Постаменті, якого так боялися вороги повернувся в Україну.

Учасників тих подій в Старому Угринові можна назвати найпершим учасниками Антитерористичної операції, бо протидіяли московським терористам, що підривали пам'ятники Бандері.

Безпосередніми організаторами відкриття пам'ятника Степану Бандері були члени СНУМ Михайло Михайлюк та Юрій Музика.

Подаю також фото тих часів від Тараса Яковина, Богдана Тютюнника та Марічки Галабурди - Чигирин із Сіднею, яка була на відкритті першого пам' ятника Бандері.

Історія пам'ятатиме....

Віталій Цапович, 

Голова ОУН 


Леся, 14.10.2018 10:05



Вибір редакції

Найпопулярніші новини