«Нафтогаз» звинуватив облгази у залякуванні клієнтів

НАК «Нафтогаз України» отримує численні звернення громадян, які свідчать про зловживання та порушення з боку облгазів і пов’язаних з ними газозбутових структур (газзбути).

«Ці зловживання спрямовані на недопущення переходу населення до інших постачальників газу та фактичне закріпачення споживачів за конкретними газзбутами. Прагнучи будь-якою ціною зірвати демонополізацію ринку газу та побудову конкурентного середовища у постачанні газу для кінцевих споживачів, облгази та облгаззбути, компанії-засновники яких знаходяться в офшорних юрисдикціях та контролюються групою РГК, вдаються до дезінформації та шантажу споживачів», - повідомляє прес-служба «Нафтогазу».

Зокрема, сказано у повідомленні, якщо споживач наполягає на укладанні угоди з облгазом лише на розподіл газу, а купувати його хоче у іншого постачальника, від нього вимагають подання надлишкового переліку документів, куди безпідставно включені, зокрема, договір купівлі-продажу квартири, технічні паспорти на квартиру та газовий лічильник, довідка про склад сім’ї та ін.

Після укладення угоди на розподіл облгаз зобов’язує споживача подавати показники та здійснювати розрахунки із застосуванням електронного кабінету на веб-сайті, який пов’язаний з газзбутом. Це незаконно та унеможливлює нормальну взаємодію споживача з облгазом.

Якщо навіть споживачу вдалося змінити постачальника, пов’язаний з облгазом газзбут продовжує нараховувати йому штучну заборгованість за постачання газу, яке вже не здійснює.

«Крім того, облгази та облгаззбути прагнуть ліквідувати саму можливість переходу споживачів до інших постачальників. Для цього була вигадана схема нарахування споживачам штучної заборгованості за минулі періоди. У платіжках за жовтень багато споживачів виявили, що є боржниками газзбутів, які донарахували значні обсяги газу «в зв’язку з приведенням до стандартних умов», - повідомляє прес-служба.

Люди, які сумлінно сплачують за газ та здійснили кроки для зміни постачальника газу, одразу отримують від облгазу листа, з якого дізнаються про наявність значної заборгованості «за період застосування занижених норм споживання у 2015-2018 роках». Оскільки перехід до нового постачальника за наявності заборгованості перед попереднім неможливий, людей ставлять перед вибором: або залишатись на обслуговуванні групи РГК, або «відкупитись» від нього, сплативши значну неіснуючу заборгованість, яка вимірюється сотнями або тисячами гривень.

На тих споживачів, які все ж перейшли до іншого постачальника, облгази здійснюють психологічний тиск шляхом розсилки фальшивих попереджень про скоре відключення.

«Кампанія шантажу та залякування споживачів набрала таких обертів, що на неї звернув увагу уряд. Зокрема прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив про необхідність масштабної перевірки облгазів. НАК «Нафтогаз України» підтримує цю ініціативу і вважає за необхідне підключити до перевірки фахівців Антимонопольного комітету України, МВС та СБУ. Компанія постійно інформує правоохоронні органи та НКРЕКП про протиправну діяльність облгазів, спрямовану на збереження монопольного становища на ринку, яке дозволяє реалізовувати шахрайські схеми і виводити гроші з України до офшорних юрисдикцій. Нафтогаз закликає споживачів, які постраждали внаслідок дій облгазів, відстоювати свої права і повідомляти відповідні органи про зловживання», - говориться у повідомленні.

Леся, 11.12.2018 09:01



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини