Синод Вселенського Патріархату прийняв «соломонове рішення» - Андрійович

Журналіст Михайло Андрійович для «Малакави»:

«Синод Вселенського Патріархату прийняв «соломонове рішення» - замість надання Українській помісній церкві очікуваного Томосу, справа йде до прийняття рішення про відновлення ставропігії (тобто управління) Вселенського Патріархату «православ’ям» на Україні.

Практично, все зводиться до відновлення, умовно кажучи, Київської митрополії. Певною «надбавкою» можна вважати зняття анафем з настоятеля УПЦ Філарета та УАПЦ Макарія із збереженнями ними сану митрополитів. Про возведення в сан патріархів чи їх, чи майбутнього настоятеля об’єднаної Української православної церкви теж мова нині не йде.

Що дає ставропігія Українській православній церкві – вірогідніше всього, подальшу невизначеність серед теперішніх її вірних. Адже цей статус може надаватися окремим монастирям, парафіям та теологічним школам. Він виводить їх з під залежності місцевої єпархіальної влади та підпорядковує безпосередньо Вселенському Патріарху.

З одного боку, вплив Росії на Вселенський Патріархат явно недооцінено. З іншого, той же Вселенський Патріархат, прагне уникнути внутрішнього розколу. Таким чином, дотримується хитка стабільність – як то кажуть « і вовки ситі, і вівці цілі».

Леся, 12.10.2018 10:49



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини