У Бахматюка - 200 мільйонів яєць. Екс-заступник «Нафтогаз України» став видним птахівником

У одного з найбільших в Україні птахівничих підприємств - черкаської птахофабрики «Перше травня» - з´явився новий власник. Контрольний пакет акцій ВАТ сконцентрував івано-франковській виробник тракторів «АГРОМАШ-ІФ», який входить в сферу впливу колишнього заступника голови правління «Нафтогаз України» Олега Бахматюка.

Про зміни у складі акціонерів ВАТ «Птицефабрика «Перше травня» стало відоме минулого тижня. За даними, власником його 92,7%-ного пакету стала івано-франковськая компанія «АГРОМАШ-ІФ», що спеціалізується на випуску малогабаритних тракторів «Прикарпатець» для аграріїв. Контроль над нею приписується видному західноукраїнському бізнесменові, колишньому заступникові голови правління НАК «Нафтогаз України» Олегу Бахматюку, на користь чого свідчить той факт, що одним з основних власників тракторного підприємства є ТОВ «Станіславська торгова компанія», заснована Олегом Романовичем.

Те, що пан Бахматюк, чиї інтереси до останнього часу в основному були сконцентровані в газовій галузі, зацікавився черкаською птахофабрикою, не випадково. Підприємець вже давно розвиває проекти в сільському господарстві, зокрема пов´язані з птахівництвом. Так, до сфери його інтересів відносять агрофірму «Авіс», що займається випуском курячих яєць в Хмельницькій області, а також ряд торгових і управлінських компаній: «Агро-менеджмент», «Агро-інвестиція», «Агро-маркетинг Лтд», «Постачкримагро». Цілком вписується в аграрний ланцюжок і вже згаданий завод «АГРОМАШ-ІФ», річні доходи якого зашкалюють за 100 млн. грн.

Аналізуючи показники птахофабрики, можна прийти до висновку, що бізнес-група пана Бахматюка зуміла отримати контроль над вельми привабливим активом. Підприємство є господарство із замкнутим циклом виробництва, в який входять підрозділ по вирощуванню зерна, комбікормовий завод, три цехи по вирощуванню курок і цех яєчного порошку. За підсумками 2006 р. ВАТ випустило 199,1 млн. шт. курячих яєць, а його частка в загальному об´ємі виробництва даної продукції в Україні сільськогосподарськими підприємствами склала близько 1,6%. За підсумками минулого року профільна діяльність принесла фабриці непогані фінансові результати: дохід від реалізації продукції склав майже 70 млн. грн., а чистий прибуток - 4,8 млн. грн.

Продавцем контрольного пакету акцій птахофабрики «Перше травня», виступив черкаський підприємець Віталій Бессараб, відомий як власник торгової компанії «Трілекс». Мотиви його виходу з бізнесу, що приносив своєму господареві основні доходи, не стали надбанням громадськості, втім, швидше за все, все вирішили гроші. За оцінками експертів, ринкова вартість підприємства, яким володів Віталій Васильович, складає близько $10 млн., і, судячи з усього, птахофабрика була продана за близьку до неї суму. У тому, що для Олега Бахматюка не склало великих труднощів знайти такі кошти, навряд чи можуть виникнути сумніви. Під контролем підприємця до останнього часу знаходилися шість облгазів («Львів», «Івано-Франківськ-», «Закарпат-», «Волинь-», «Чернівці-» і «Чернігівгаз»), банк «Фінансова ініціатива», західноукраїнська мережа супермаркетів «Фаворит» і страхова компанія «Укрінстрах», що забезпечують свого власника стабільним багатомільйонним прибутком. Це дає можливість Олегу Бахматюку продовжувати нарощувати вагу в агропромисловому комплексі.



За матеріалами газети "Деловая столица"
old_editor, 02.04.2008 04:39



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини