Перетворити схід України на Сомалі – політолог про події на Донбасі

Останні події в окупованому Луганську свідчать, що самопроголошена «ЛНР» пішла шляхом «бананової республіки», хіба що стимулом активності стали не банани, а численні амбіції тих, хто вважає себе господарями життя на Луганщині, вважає політолог Євген Магда.

Розборки із застосуванням БТР та бойовиків між лідером бойовиків «ЛНР» Ігорем Плотницьким та відстороненим головою «МВС» Ігорем Корнетом з прибуттям чи то миротворців, чи то карателів від лідера бойовиків «ДНР» Олександра Захарченка лише на перший погляд видаються кумедними. Мовляв, нехай протверезіють, а потім вже домовляються. Причин для занепокоєння кілька, вважає Магда.

«Перша і головна – на території окупованого Донбасу зосереджено масштабний арсенал військової техніки та озброєння, якого вистачить для повномасштабного конфлікту між кількома країнами. І самопроголошені «вожді» мають людський ресурс. Перетворити схід України на Сомалі у степах, запровадити стратегію керованого хаосу цілком може бути сценарієм Кремля, асиметричною відповіддю на посилення інтересу США до врегулювання конфлікту», - відзначив Магда.

Він звертає увагу на те, що Плотницький нещодавно зустрічався з заступником керівника СММ ОБСЄ Хугом у Луганську, швейцарський дипломат оцінив розмову як цікаву.

«І одразу після неї бачимо чи то демонстрацію власного его, чи то прагнення перерозподілити на свою користь існуючі фінансові потоки. Якщо сприймати версію про конфлікт між ФСБ та Сурковим за впливи на луганських бойовиків, то нестабільність на крайньому сході України триватиме і надалі. Що у цій ситуації робити Україні? Попереджати власних громадян про небезпеку перебування на непідконтрольній території ще більш активно. Вести активну інформаційну роботу на українському Донбасі, демонструючи переваги мирного життя і перспективи відновлення територіальної цілісності держави. Бути готовою до ескалації конфлікту, оскільки ідея введення «блакитних шоломів» на територію конфлікту на Донбасі для Росії все ще залишається неприйнятною. Нічого нового – боротьба триває», - відзначив Магда.

Леся, 22.11.2017 09:17



Вибір редакції

Найпопулярніші новини