Як тягар "Кримнаш" тягне Росію на дно

Постійні санкції і зростаюча конфронтація із Заходом боляче б'ють по російському кишені. А у Росії кримчан фактично оголосили "другосортним людом".

Крим остаточно набрид російському «креативному класу». Росію викинули з респектабельного клубу світових лідерів, її економіка пробиває чергове «дно», а плану по виходу з кризи уряд не має. Анексія Криму загнала Кремль в геополітичну пастку: зберегти вкрадене, знявши при цьому останні штани, або позбутися від півострова, пішовши на принизливу угоду з Україною і Заходом.

Російські інтелектуали все частіше задають питання: «Навіщо Росії Крим?». І все голосніше лунають голоси тих, хто впевнений, що утримувати півострів безперспективно, дорого і небезпечно.

Відомий блогер Ілля Варламов опублікував анонімний лист, який йому нібито надіслав житель Криму. Текст сповнений відчаю і кричущою «русофобії». Автор журиться, що на півострів не зайшла великі російські підприємства - вони фактично приєдналися до санкцій Заходу проти Криму. Сбербанк, Газпром, Російська залізниця, Пошта Росії, Роснефть і інші державні установи не мають офіційних представництв на півострові.

Російським мобільним операторам працювати на захопленій території не дозволили. Якщо рітейлери прикриваються низькою капіталізацією кримського ринку і малими доходами населення, то керівники державних банків відкрито заявляють, що не мають наміру мати справу з Кримом.

«Всього через якихось півтора року буде 5-річний ювілей повернення Криму, а тут як було жахливо, так стало ще гірше. Я сам постійно мотаюся в СПб (Санкт-Петербург), Краснодар і розумію всю різницю. Навіть хвалені дороги гірше українських. Вони просто розвалюються відразу», - пише анонімний кримчанин.

Автор листа впевнений, що за ті гроші, що Кремль витрачає на півострів, можна було навести порядок в республіці. В реальності все інакше. «Команда переможців» на чолі з «прем'єром» Сергієм Аксьоновим і «спікером» Володимиром Константиновим втратила довіру кримчан. Чиновників потрібно посадити - лише після цього життя в Криму, можливо, налагодиться, вважає автор листа.

«Всі «топили за Росію», а сьогодні у всіх поступово відбувається лютий облом. Чому проти нас дотримуються санкції США всередині Росії? Чому VPN потрібно юзати (використовувати - КР), щоб тебе не запалив російський банк, нехай у тебе в ньому доларовий рахунок? Чому у нас немає мобільних операторів, яким, блін, публічно на законодавчому рівні дозволяють не працювати Криму, якщо вони не хочуть? Може, не варто тоді залишати Крим в складі РФ, раз РФ не хоче його у себе всередині? »- запитує анонімний кримчанин.

Ставлення російського політичного класу до жителів півострова він називає «лицемірним». Кримчан фактично оголосили «другосортним людом». Аргументи, що в Україні «ще гірше», давно не працюють. Після отримання Києвом безвізового режиму з ЄС все більше число кримчан схиляється до думки, що до анексії жилося краще, заявив автор листа.

Такі тексти нагадують «листи трудящих» в радянській пресі. Не має значення, справжній лист чи ні. Публікація такого тексту на сайті топового блогера вказує на ряд тенденцій. Обговорення «кримського питання» серед російського середнього класу не вщухає, незважаючи на запевнення Кремля, що півострів нібито «назавжди» залишиться в Росії. Адміністрація президента спеціально призначила дату перевиборів Володимира Путіна на день «приєднання» півострова. Анексія української території - хитка основа нинішньої путінської легітимності. Навіть лояльні до влади експерти визнають, що аншлюс Криму провели вкрай невміло, без міжнародної угоди, але інших козирів у Кремля немає.

Крим остаточно набрид російському «креативному класу». Публіка, яка думає, не вірить, що Кремль зможе легалізувати вкрадене. Постійні санкції і наростаюча конфронтація із Заходом боляче б'ють по російській кишені. Варламов і йому подібні діячі розуміють, що Путін так само чи пізно покине Кремль. І новій владі доведеться вирішити, що робити з окупованими територіями. За ці роки Росія в обнімку з Кримом зубожіє і деградує ще більше.

Епоха «геополітичних здобутків», що захлеснула країну в 2014 році, набридла всім, крім безнадійних глядачів кремлівського ТБ. «Кримнаш» поклав початок перетворення країни на корпоративну державу фашистського типу. Політична цензура, фактичне скасування права на мирні зібрання, кримінальні справи за лайки і репости, заборона анонімності в мережі, спроби «чекістів» підім'яти весь інтернет - прямий виклик середнього класу. Варламов і інші бізнесмени, які заробляють в мережі, розуміють, що северокореїзація Росії шкодить їхнім особистим інтересам. Першопричина відбувається - «сакральний» Крим, на якому намагаються утримати всю путінську «вертикаль».

Російська інтелігенція не може заявити прямим текстом про необхідність «злити» півострів, поки не пізно. У путінській Росії за таке саджають до в'язниці. Але і мовчати вони теж не хочуть. Як наслідок, кримська проблема постійно перебуває в «точки кипіння».

Публічна дискусія про необхідність позбавлення від тягаря «Кримнаша» почалася ще в минулому році. Невдалі спроби Москви домовитися з Заходом за спиною Києва лише зміцнили їх у думці, що Крим тягне країну на дно. Тепер російський «креативний клас» буде постійно висловлювати невдоволення анексією, прикриваючись стражданнями «другосортних» кримчан.

Леся, 07.07.2017 09:11



Вибір редакції

Найпопулярніші новини