Україну чекає трирічне падіння гривні - Новак

Україну чекає трирічне падіння гривні. Через три роки курс гривні перевалить за позначку у 30, про це у Фейсбуці написав голова Комітету економістів Андрій Новак.

За його словами, вперше в Україні вводиться середньострокове бюджетування на три роки вперед. Уряд схвалив бюджетну резолюцію з перспективою по 31 гривні за долар США в 2020 році. Так, бюджетна резолюція містить економічні прогнози на трирічний період, і, згідно з базовим сценарієм, в 2017 році середньорічний курс гривні прогнозується на рівні 27,8 грн за долар, в 2018-му - на рівні 29,3 грн за долар, в 2019-му - 30,5 грн за долар, а в 2020 році - 31 грн за долар.

«Те, що Кабмін у своїй трирічній декларації прогнозує і програмує, заздалегідь закладає девальвацію гривні, означає тільки одне - те, що Кабінет Міністрів працює не в національних інтересах більшості громадян України, а в інтересах власників головних фінансово-промислових груп та експортерів. Безумовно, для експортерів - чим дорожча іноземна валюта, тим краще, оскільки відповідно - це збільшує їхню виручку і прибуток в гривневому еквіваленті. В той же час вони несуть в основному гривневі витрати, передусім, зарплатні. Але, зрозуміло, зарплати у нас не піднімаються адекватно, відповідно до показників інфляції. По-друге, - завдяки девальвації гривні паралельно наповнюватимуться центральні та місцеві бюджети через інфляційний ефект, який йде від девальвації», - вважає Новак.

Нині курс гривні стабілізувався, навіть на "чорному ринку" йде тенденція на його зниження.

«В Україні вже півтора роки, як немає жодних причин для девальвації гривні. В нашій країні є всі можливості для стабільної гривні і навіть для її зміцнення. Проте, девальвація гривні у нас триває. І влада планує її надалі. Це найлегший шлях для уряду, але дуже важкий шлях для всіх українських громадян і для переважної більшості українських підприємств, які не є експортерами. Фактично для малого і середнього бізнесу і для всіх громадян України - це поганий шлях, оскільки девальвація означає зниження купівельної спроможності громадян та підприємств - не експортерів. Одним словом, уряд обрав для себе найлегший шлях для досягнення своїх корисливих цілей - для збільшення прибутків експортерів і паралельно для легкого наповнення центрального і місцевих бюджетів», - говорить Новак.

Леся, 03.07.2017 08:17



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини