Україні доведеться за рік-півтора зробити те, що не зробили за 26 років – економіст про вимоги МВФ

Вимоги МВФ, висунуті Україні для отримання чергового траншу кредиту Фонду, які містять 11 "маяків" системних реформ - це концентрація, як стиснута пружина, всіх нездійснених реформ за всі роки незалежності нашої держави, говорить голова Комітету економістів Андрій Новак.

«Зараз ця "пружина" максимально стиснута, й Україні доведеться за рік-півтора робити те, що не зроблено за 26 років. Хоча все те, чого вимагає МВФ, корисно для самої України», - відзначив економіст.

За його словами, якби Україна провела справжню пенсійну реформу з переходом на другий і третій накопичувальні рівні ще на початку незалежності, зараз у нас би не було пенсійних проблем.

«Якби ми впровадили правильний цивілізований ринок обігу с/г земель, для нас це питання зараз не стояло б так гостро. Ринок землі може бути побудований по-різному. Безумовно, довільний обіг землі в Україні допускати не можна. У "земельному законі" необхідно закріпити декілька "запобіжників". Перший з них - обмеження за громадянством. Принаймні, на перших порах право купувати землю с/г призначення повинен мати тільки громадянин України. Цим ми знімемо страх, що приїдуть іноземці або прилетять марсіани і скуплять українську землю», - відзначив експерт.

Другий "запобіжник" - максимальний об'єм площі, який може придбати одна людина, громадянин України.

«Це питання дискусійне, але така міра - не більше певної площі землі в одні руки - може і має бути встановлена. Третій - обмеження кількості земель с/г призначення, які можуть бути в цьому обігу. Наприклад, в США лише 20% усіх земель с/г призначення знаходяться в обігу ринку землі. В Україні також слід встановити таке обмеження на загальну площу сільгоспземель, які можуть продаватися і купуватися. Це повинно оживити не лише аграрний сектор та інвестиції в нього, але й інвестиції в Україну в цілому, адже інвестор розумітиме, в що вкладає свої ресурси», - вважає експерт. 

Леся, 06.04.2017 10:39



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини